STARINSKA SLADOLED TORTA: Nema kremastije od nje, prosto se topi u ustima

Donosimo vam recpt za staru sladoled tortu koja se topi u ustima.

Recepti
Autor:
STARINSKA SLADOLED TORTA: Nema kremastije od nje, prosto se topi u ustima
Recept za sladoled tortu, Foto: Printscreen/youtube

KORE

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

PRELIV

  • 1l mleka
  • 7-8 kašika šećera

FIL

  • 12 žumanaca
  • 200g šećera
  • 10 kašika oštrog brašna
  • 1l mleka
  • 2 (500g) margarina ili maslaca
  • 1/2l slatke pavlake (vrhnja za šlag)
Sladoled torta
foto: Printscreen/youtube

Priprema

1. U belanca dodati soli u prst pa mutiti mikserom dodajući jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šam.

2. Brašno prosejati sa praškom za pecivo pa dodavati jednu po jednu kašiku u belanca lagano mešajući ne mikserom već kašikom (ako nemate strpljenja možete sasvim kratko ipak uključiti mikser).

3. Od ove mase ispeći dve kore dimenzija 38×22 (otprilike) ili ako imate veliku rernu ispecite jednu veliku koru koju će te kasnije podeliti na dva dela. Pecite na 180 C na pek papiru dok kora blago ne porumeni i odvoji se od zidova pleha.

4. Preliv teba da bude vruć a kora hladna. Dakle, ohlađenu koru preliti sa vrelih 1/2l zaslađenog mleka i ostaviti tako 7 do 8 sati da lepo upije. Kad se prohladi mleko , plehove sa korama prebacite u frižider.

5. Isto učiniti i sa drugom korom (ako pečete u dva dela).

6. Kore je nakon isteka tog vremena, a pre filovanja , potrebno prebaciti na krpe da otstoje 15-20min. kako bi krpe upile višak mleka. To je sasvim jednostavno, kore se neće prelomiti.

Fil

1. U žumanca dodati kristal šećer i mikserom mutiti dok ne “pobele”.

2. Brašno razmutiti u malo hladnog mleka (od onog 1l ) pa izmiksati sa žumancima.

3. Mleko staviti da zavri.

4. Skloniti ga sa vatre pa dodati masu od žumanaca.

5. Vratiti na vatru i mikserom (ili kašikom) lagano mešati dok se ne zgusti. Ostaviti da se ohladi.

6. Penasto mikserom umutiti margarin ili maslac.

7. Ohlađenu kašicu i margarin sjediniti mikserom u kremastu masu.

8. Umutiti slatku pavlaku pa jedan manji deo ostaviti za premazivanje torte odozgo a veći deo šlaga lagano umešati u fil od žumanaca i margarina.

9. Filovati : kora – fil – kora – fil – slatka pavlaka.

Izvor: Coolinarka

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs