KORE
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mekog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
PRELIV
- 1l mleka
- 7-8 kašika šećera
FIL
- 12 žumanaca
- 200g šećera
- 10 kašika oštrog brašna
- 1l mleka
- 2 (500g) margarina ili maslaca
- 1/2l slatke pavlake (vrhnja za šlag)
Priprema
1. U belanca dodati soli u prst pa mutiti mikserom dodajući jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šam.
2. Brašno prosejati sa praškom za pecivo pa dodavati jednu po jednu kašiku u belanca lagano mešajući ne mikserom već kašikom (ako nemate strpljenja možete sasvim kratko ipak uključiti mikser).
3. Od ove mase ispeći dve kore dimenzija 38×22 (otprilike) ili ako imate veliku rernu ispecite jednu veliku koru koju će te kasnije podeliti na dva dela. Pecite na 180 C na pek papiru dok kora blago ne porumeni i odvoji se od zidova pleha.
4. Preliv teba da bude vruć a kora hladna. Dakle, ohlađenu koru preliti sa vrelih 1/2l zaslađenog mleka i ostaviti tako 7 do 8 sati da lepo upije. Kad se prohladi mleko , plehove sa korama prebacite u frižider.
5. Isto učiniti i sa drugom korom (ako pečete u dva dela).
6. Kore je nakon isteka tog vremena, a pre filovanja , potrebno prebaciti na krpe da otstoje 15-20min. kako bi krpe upile višak mleka. To je sasvim jednostavno, kore se neće prelomiti.
Fil
1. U žumanca dodati kristal šećer i mikserom mutiti dok ne “pobele”.
2. Brašno razmutiti u malo hladnog mleka (od onog 1l ) pa izmiksati sa žumancima.
3. Mleko staviti da zavri.
4. Skloniti ga sa vatre pa dodati masu od žumanaca.
5. Vratiti na vatru i mikserom (ili kašikom) lagano mešati dok se ne zgusti. Ostaviti da se ohladi.
6. Penasto mikserom umutiti margarin ili maslac.
7. Ohlađenu kašicu i margarin sjediniti mikserom u kremastu masu.
8. Umutiti slatku pavlaku pa jedan manji deo ostaviti za premazivanje torte odozgo a veći deo šlaga lagano umešati u fil od žumanaca i margarina.
9. Filovati : kora – fil – kora – fil – slatka pavlaka.
Izvor: Coolinarka