NAJBOLJI RECEPT ZA ČUVENU VASINU TORTU: Starinska srpska poslastica prepuna oraha, a svaki zalogaj je pravi užitak

Vasina torta bila je nezaobilazna poslastica na svim svečanim trpezama, a mi vam sada donosimo najbolji recept.

Recepti
Autor:
NAJBOLJI RECEPT ZA ČUVENU VASINU TORTU: Starinska srpska poslastica prepuna oraha, a svaki zalogaj je pravi užitak
Najbolji recept za Vasinu tortu, Foto: Printscreen/youtube

Vasina torta je klasik među poslasticama koja se obično pravila za velika slavlja i posebne prilike. Nekadašnje domaćice su se takmičile čija će biti lepša i ukusnija, a ovo je provereni recept koji će uz malo truda uspeti i onima koji su početnici u kuhinji.

Sastojci:

Za Koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • malo (oko 50 ml) vrelog mleka
  • 150 g prah šećera
  • 1 kora i sok od pomorandže
  • 5 štangli crne čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera

Za šne:

  • 15 kašika šećera
  • 1 šoljom vode
  • 4 belanaca
    Vasina torta je mnogima omiljena poslastica
    Vasina torta je mnogima omiljena poslastica foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Kora: Mikserom umutiti belanaca, pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.

Fil: Orahe popariti sa malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g), a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.

Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti šne koji se pravi na sledeći način: ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.

( Stil/Recepti.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs