Sutlijaš je mnogima bio omiljena postlastica u detinjstvu, a pored toga što je savršeno ukusna, izuzetno lako se pravi. Međutim, malo koja domaćica zna da se tajni sastojak koji sutlijaš čini fenomenalnim dodaje zapravo tokom kuvanja.
Reč je o vanilinom šećeru, i to burbon, koji treba dodati pre nego što u šerpu i smesu sipate običan šećer.
Sastojci:
- 1 šolja belog pirinča
- 1 l mleka
- kesica vanilin šećera
- šećer po ukusu
- malo cimeta
Priprema:
Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka.
Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.