SAMO AKO SPREMATE PASULJ NA SLEDEĆI NAČIN - NEĆE VAS NADIMATI! A UKUS ĆE BITI JOŠ LEPŠI: Tajna se krije u 1 sastojku

Da li i vi obožavate pasulj? Mi vas sada donosimo recept uz koji ćete moći potpuno da uživate u ovoj sjajnoj namirnici bez nadimanja i stomačnih tegoba!

Recepti
12:00h Autor:
SAMO AKO SPREMATE PASULJ NA SLEDEĆI NAČIN - NEĆE VAS NADIMATI! A UKUS ĆE BITI JOŠ LEPŠI: Tajna se krije u 1 sastojku
Recept za pasulj koji ne nadima, Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Pasulj je jedna od omiljenih jela u Srbiji, posebno ako se sprema na starinski načinu u zemljanim posudama. Osim toga, mahunarka je koja obiluje proteinima, ugljenim hidradima, vitaminima B komleksa, gvožđem, kalijumom i mnogim drugim hranljivim materijama.

Međutim, mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u telu, ali i za to postoji nekoliko trikova.

Prebranac, pasulj
foto: Shutterstock

Naime, pasulj će manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.

Sastojci:

  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprika
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli
Kim
foto: Shutterstock

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Pasulj
foto: Shutterstock

Očistiti i naseći šargarepu, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite, piše Krstarica.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs