Uskršnji doručak nezamisliv je bez domaće pogače, koja se poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu.
Za testo:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 250 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 1 jaje
Za premaz:
- 100 g margarina
I još:
- 3 barena jajeta
- 1 belance
- susam
Priprema:
U činiju sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i par kašika brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira. U aktivirani kvasac dodati ulje, razmućeno jaje i promešati. So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo. Podeliti na dva dela i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati sa margarinom. Uviti kao štrudlu. Delove međusobno ispreplitati i saviti u krug te prebaciti u kalup 24 cm prečnika. Ostaviti na toplom mestu da raste 1 h.Staviti 4 obarena jajeta. Premazati pogaču belancetom i posuti susamom i semenom lana, zatim staviti u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 C. Peći da lepo porumeni.