NEODOLJIVA!

3 NAŠA ČUVENA STARINSKA JELA NA KAŠIKU: Spremaju se lako, ukus je izvrstan, a baš su zdrava i UOPŠTE NE KOŠTAJU PUNO

3 starinska jela na kašiku koja su omiljena u svakom domu!

Recepti
Autor:
3 NAŠA ČUVENA STARINSKA JELA NA KAŠIKU: Spremaju se lako, ukus je izvrstan, a baš su zdrava i UOPŠTE NE KOŠTAJU PUNO
3 starinska jela na kašiku, Foto: Shutterstock

Kuvana hrana i domaća jela imaju poseban ukus, posebno kada miris ukusnih specijaliteta se raširi po celoj kući. Porodični ručak okuplja ukućane, i u vremenu kada svi imamo mnogo obaveza, drži nit bliskosti. Zato smo izdvojili tri jela koji su naši stari stalno spremali i uz njih se družili.

1. Sladak kupus

Potrebno vam je:

  • 1 velika glavica svežeg kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paradajz
  • 1 paškanat
  • 300 g junetine
  • 1 kašika masti
  • malo soli
  • bibera
  • aleve paprike
Kuvani Kupus
foto: Profimedia

Priprema:

Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat, pa tome dodajte i junetinu isečenu na kockice. Nakon 15 min dodajte kupus isečen na kockice i paradajz. Stavite začine, nalijte vodu do pola lonca i ostavite sve da se lagano krčka jedno sat vremena. Ukoliko volite ljuto, obavezno začinite ovo jelo sa ljutom papričicom. Uživajte!

2. Čorba sa koprivom

Potrebno vam je:

  • 1 kašika masti
  • 2 mlada luka sa perima
  • 2 mlade šargarepe
  • malo svežeg peršuna
  • 4 mlada krompirića
  • 10 vrhova od mlade koprive
  • so
  • biber
Čorba od kopriva
foto: Shutterstock

Priprema:

Na masti izdinstajte luk, šargarepu i krompir. Tome dodajte oprane i iseckane vrhove koprive. Sve nalijte sa vodom pa kuvajte 1 sat na umerenoj temperaturi. U jednu malu šoljicu pomešajte 2 kašičice brašna i malo vode kao i so i biber pa sve izmešajte u glatku smesu. Sipajte sadržaj šoljice u ključalu čorbicu i pustite da vri još pet minuta. Nakon toga isključite ringlu. Prijatno!

3. Grašak sa mirođijom

Potrebno:

  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 400 g graška
  • 2 srednja krompira
  • 300 junetine
  • struk mirođije
  • so
  • biber
  • aleva paprika
Grašak
foto: Shutterstock

Priprema:

Izdinstajte luk, šargarepu i paškanat. Nakon 15 min dodajte junetinu isečenu na kockice kao i grašak. Dodajte 250 ml vode i pustite neka se sve krčka još 10ak minuta. Zatim nalijte još vode i pustite neka se sve kuva jedno 40 minuta. Dodajte mirođiju i začine i ostavite čorbicu na ringli još par minuta. Posle ovog jelo je spremno za posluženje. Po želji u svaki tanjir možete dodati i po kašičicu kisele pavlake.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs