Jednostavno varivo od svežeg kupusa sa dodatkom mesa po izboru. Može se spremiti na dva načina, upržavanjem crnog luka i mesa, na koji se doda kupus, ili ređanjem svih sastojaka u lonac i kuvanjem zajedno oko sat vremena. Važno je samo da se jelo ne prekuva, da kupus zadrži hrskavost i svoj prijatan ukus.
Sastojci:
- 1 sređnja glavica kupusa
- 500 g junećeg ili svinjskog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 sveža paradajza ili čaša paradajz soka
- 2 čena belog luka
- aleva paprika
- so, biber,
- svež peršun
Priprema:
Na malo masti ili ulja ispržiti sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Dodati i meso sečeno na kocke. Sve zajedno kratko dinstati, pa dodati paradajz i kupus isečen na krupnije kocke. Začiniti, pa kuvati u poklopljenom loncu oko pola sata. Na kraju dodati iseckan beli luk. Služiti posuto sitno seckanim peršunom.