Za crveni sos:
- malo maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 4 čena belog luka
- 100 gr narendanih šargarepa
- 250 gr svinjskog mesa
- 250 gr junećeg mesa
- 1 tegla sosa od paradajza
- suvi začin i po ukusu
- malo peršunovog lista – sitno iseckanog
Bešamel sos
- 4 kašike ulja
- 3 kakašike putera
- 2 kašike brašna
- 3 šolje mleka ili više ako treba
- soli i po ukusu
- 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
- 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
Pakovanje kora za lazanje
Priprema: U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni.