domaćice ga obožavaju

RUČAK ZA DANAS: Posni prebranac po receptu monaha sa Hilandara savršen za svaku SLAVSKU TRPEZU

Prebranac sa Hilandara morate obavzeni probati, jer ćete uvek tražiti kašiku više, pošto mu je ukus neodoljiv!

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Posni prebranac po receptu monaha sa Hilandara savršen za svaku SLAVSKU TRPEZU
Recept sa prebranac sa Hilandara, Foto: Shutterstock

Nijedna slavska trpeza ne može da se zamisli bez prebranca, a mnogima je i omiljeni ručak. Po receptu monaha sa Hilandara dobićete idelno jelo puno proteina i neverovatnog ukusa! Svi gosti će vas, gotovo smo sigurni, pitati kako ste ga napravili.

Sastojci za posni prebranac:

  • 500 g pasulja tetovca ili drugog krupnog, belog, pasulja
  • 1 kašičica nane ili kima za kuvanje pasulja
  • 500 g crnog luka (4-5 glavica srednje veličine)
  • 2-3 krupna čena belog luka
  • 250 ml gustog soka od paradajza
  • 1/2 kašičice šećera
  • 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 kašičica bibera
  • 1 lovorov list
  • 1i po kašičica soli, 1 i po kašičica mlevene paprike
  • 1 kašika iseckanog peršuna (nije obavezno)
  • 2 izmrvljene suve čili papričice (nije obavezno)
Prebranac, pasulj
foto: Shutterstock

Kako ga pripremaju?

Uveče potopiti prebrani i isprani pasulj hladnom vodom da nabubri. Ukoliko nismo potopili pasulj uveče, potopiti ga u toku dana - barem na sat vremena. Ocediti da i staviti u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati hladnu vodu da pasulj ogrezne, pa zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i kuvati 15 minuta. Ocediti pasulj, vratiti ga u šerpu, pa naliti toplu vodu. Dodati nanu ili kim protiv nadimanja. Kad voda bude prokuvala, smanjiti temperaturu i neka se pasulj kuva oko dva sata na tihoj vatri. Periodično proveravati da li je zrni postalo mekano. Voditi računa da se ne prekuva. Ako smo pasulj skuvali nekoliko sati ranije, neka ostane u svojoj vodi do završne pripreme. Potom u većem tiganju dinstati na ulju, na tihoj vatri, crni luk iseckan na tanka rebarca. Malo ga posoliti da bi što pre omekšao, jer se radi o većoj količini. Na kraju, sipati šećer da bi se luk karamelizovao.

Pasulj Prebranac
foto: Shutterstock

Dodati sok od paradajza, lovor i iseckan beli luk. Dinstati nekoliko minuta sve zajedno. Posoliti, pobiberiti, dodati mlevenu papriku. Skloniti s ringle. Dodati ocedjen pasulj, a tečnost sačuvati. Izmešati pasulj i luk, pa proveriti da li je dovoljno slano i doterati ukus. Podeliti pasulj u zemljane posude u kojima će biti serviran na stolu. Preko pasulja kutlačom sipati tečnost u kojoj se pasulj kuvao, ne mnogo, ali dovoljno, zato što će tečnost tokom pečenja u rerni ispariti, a i pasulj će upiti deo. U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180°C. Posudu s pasuljem staviti na veći pleh, jer postoji mogućnost prskanja po rerni. Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći oko sat vremena. Servirati toplo ili sa sobne temperature. Kada se ohladi, prebranac čuvajte u frižideru, jer može da potraje do nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs