Predlog za ručak

RUČAK ZA DANAS: Ovako se pravilno sprema pasulj, gust i kremast i bez zaprške

Pasulj je najjednostavnije jelo za pripremu - zato i postoji ona izrekao: "Prost kao pasulj". Ali mnoge domaćice prave grešku pa pasulj zapržavaju

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Ovako se pravilno sprema pasulj, gust i kremast i bez zaprške
Kako se pravilno sprema pasulj?, Foto: Printscreen/youtube/Djoletova Kuhinja

Potrebno je:

  • 500 g pasulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika masti
  • 1 list lovora
  • so, biber, suva začinska paparika,
  • Suva slaninica.

Priprema: Pasulj noć pre spremanja potopite u mnogo vode, a pre toga ga dobro isperite. Sutradan procedite vodu, dodajte novu pa kuvajte pasulj dok ne proključa. Nakon 5 minuta od ključanja, sklonite pasulj sa ringle. Procedite i ostavite sa strane.

U dublju šerpu izdinstajte sitno seckan crni luk, dodajte rendanu šargarepu i pasulj, ali i slaninicu sečenu na kocke. Sve promešajte pa dodajte vodu da ogrezne smesa. Dodajte lovorov list. Kuvajte dok se zrna pasulja počnu raspadati. Dodajte začine i beli luk. Ostavite da proključa pa isključite.

Napomena: Ovakav pasulj ne treba da zapržavate sa brašnom i sličnim smesama. Pasulj je jedno od najzdravijih jela, ali samo ako se kuva bez zaprške.

Ako vi imate savršen i proveren recept za pasulj, podelite sa nama u komentarima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs