Potrebno je:
- 500 g pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika masti
- 1 list lovora
- so, biber, suva začinska paparika,
- Suva slaninica.
Priprema: Pasulj noć pre spremanja potopite u mnogo vode, a pre toga ga dobro isperite. Sutradan procedite vodu, dodajte novu pa kuvajte pasulj dok ne proključa. Nakon 5 minuta od ključanja, sklonite pasulj sa ringle. Procedite i ostavite sa strane.
U dublju šerpu izdinstajte sitno seckan crni luk, dodajte rendanu šargarepu i pasulj, ali i slaninicu sečenu na kocke. Sve promešajte pa dodajte vodu da ogrezne smesa. Dodajte lovorov list. Kuvajte dok se zrna pasulja počnu raspadati. Dodajte začine i beli luk. Ostavite da proključa pa isključite.
Napomena: Ovakav pasulj ne treba da zapržavate sa brašnom i sličnim smesama. Pasulj je jedno od najzdravijih jela, ali samo ako se kuva bez zaprške.
Ako vi imate savršen i proveren recept za pasulj, podelite sa nama u komentarima.