NEODOLJIV!

ORIGINALNI RECEPT ZA TURSKI KADAIF: Orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa u Srbiji poznat kao PAŠINA PITA

Kadaif je omiljena poslastica u Turskoj!

Recepti
22:23h Autor:
ORIGINALNI RECEPT ZA TURSKI KADAIF: Orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa u Srbiji poznat kao PAŠINA PITA
Recept za kadaif, Foto: Shutterstock

Kadaif su zapravo tip tankih, vrlo kratkih turskih rezanaca koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, najpopularniji je desert u Turskoj. U Srbiji ovaj slatkiš ima poseban i vrlo zanimljiv naziv - Pašina pita.

Svako je probao ovu poslasticu kaže da je ukus fenomenalan, zato vam donosimo originalni recept za tradicionalni turski kadaif.

Neophodne namirnice za ovu orijentalnu poslasticu:

  • 1 kg brašna
  • 1 kg oraha
  • 6 jaja
  • 750 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 250 g suvog grožđa
  • prstohvat soli
Kadaif
foto: Shutterstock

Kako se pravi:

Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.

Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g kristal šećera.

Kadaif
foto: Shutterstock

Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 C, a dok se pita peče pripremite sirup. U šerpu sipajte 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na nekih 10-ak minuta

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs