Nedeljni ručak nekada nije mogao da se zamisli bez ajmokca, koji predstavlja sočnu kombinaciju ukusa. Dobra stvar je što dok spremate supu, ujedno možete spremiti i glavno jelo. Sve sto vam treba za ajmokac je domaca pileća supa i malo dobre volje.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih karabataka
  • šargarepa
  • krompir
  • celer
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kašike brašna
  • beli biber
  • peršun
  • 2 -3 kašike soka od limuna

Priprema:

Skuvati supu od ovih ili dodajte sastojke sa kojima vi inače kuvate supu. Kuvano meso raskomadajte i odvojte od koski. Sitno ga iseckajte po dužini.

U posebnoj šerpici na kašiki putera propržite 2 kašike brašna, ali da ostane belo. Dodajte pola od iseckanih 5 čenova belog luka i još par sekundi izdinstajte sitno seckani beli luk i brašno. Mešajuci, nalivajte malo po malo spremljenu supu i mešajte na srednjoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu, a ona treba da bude gusta tačno toliko da ga možete jesti viljuškom.

Kada se dovoljno zgusne, ubaciti iseckano meso, beli biber, malo soka od limuna i ostatak iseckanog belog luka. Promešajte još malo i sklonite sa vatre. Pospite svežim peršunom.

* Možete ga servirati sa barenim krompirom, šargarepom, a mozete napraviti i pire krompir ili njoke od krompira. Mada, najlepši je bez ikakvih dodataka.

Pileći ajmokac staro je jelo kojem je teško odoleti, a bez kojeg nekada nedeljni ručak nije mogao da prođe.