Recepata za podvarak ima na desetine, ali najbolji su uvek oni starinski i jednostavni. Donosimo vam najbolji recept za najukusnije zimsko jelo.
Sastojci:
- oko 2,5 kg kiselog kupusa
- oko 200 ml ulja
- meso po izboru ( mi smo stavili dimljenu barenu pečenicu, domaću kobasicu, suvu slaninu, suve kosti i sveže meso)
- 1/2 kašike suvog začina
- 1 kašika crvene, sitne paprike
- 1/2 kašike peršunovog lista
- nekoliko listova lovora
Priprema:
U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa spustiti suvu slaninu, kobasicu i sveže meso da se proprže sa svih strana.
Izvaditi meso pa ulje od pečenja istresti u dublji lonac. Kada se ulje zagrejalo spustiti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se ne bi lepio. Pržiti 20 minuta, a nakon što je upržen, sjediniti ga sa mesom. U glinenu posudu ili lonac ređati, red kupusa, pa red mesa i tako do kraja.
Odozgo treba da je kupus. U toku ređanja dodati lovorov list. Prekriti sve aluminijumskom folijum, pa izbušiti višljuškom nekoliko rupica na foliji.
Staviti da se peče sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinuti foliju i vratiti da se dopeče jos 30 minuta. Podvarak servirati topao uz pire krompir ili palentu.
Prijatno!
Izvor: Domaći recepti