morate da ga probate!

NAJUKUSNIJI STARINSKI RECEPT ZA AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Nećete moći da prestanete da ga jedete koliko je ukusan

Najukusniji starinski recept za ajvar od cepkanih paprika morate isprobati ove godine, ako još uvek niste, jer ćete se oduševiti ukusom! Na onaj klasični čete poptuno zaboraviti!

Recepti
09:11h Autor:
NAJUKUSNIJI STARINSKI RECEPT ZA AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Nećete moći da prestanete da ga jedete koliko je ukusan
Foto: Shutterstock

Kada probate jednom ajvar od cepkanih paprika, više ne možete da prestanete da jedete. A mnogi smatraju da je ova svojevrsna poslastica tokom zimskih dana spremljena na ovakav način mnogo bolja od klasičnog ajvara.

Sastojici za 12 tegli zapremine 750ml:

  • 30 kg sveže parike ajvarke
  • 1150 ml ulja
  • 7 kašika soli ili po ukusu (dodajte postepeno)
  • 4 kašike šećera (ili malo više po ukusu)
  • 250ml vinskog sirćeta (ili malo više po ukusu)
  • 1 kesica
  • 5g konzervansa (može i bez ukoliko u vruće tegle sipate vruć ajvar i stavite u toplu rernu ili umotate da se postepeno hlade)

Detaljne korake za spremanje pogledajte u video:

Važne napomene:

  1. Ne držite je dugo u loncu ili kesi posle pečenja da ne poprimi zagoreli miris i da se ne upari - skuva, onda se teže ljušti.
  2. Pečenu papriku ne perite prilikom ljuštenja, kako ne biste isprali njen sok koji pusta prilikom pečenja, samo ruke kvasite.
  3. Ostavite da se ocedi pre cepkanja.
  4. Tegle i poklopce dobro operite, osušte i zagrejte (u rerni ili na ivici šporeta- ako je na drva) pre sipanja ajvara.
  5. Vreo ajvar sipajte u vrele tegle, odmah zatvorite i umotajte u ćebe da se postepeno hlade.
  6. Konzervans nije neophodan, ako ovako postupite.
  7. Možete dodati 1 kesicu konzervansa da budete sigurni da se neće ukvariti, posebno ukoliko ste rano počeli sa pripremom zimnice.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs