Kada probate jednom ajvar od cepkanih paprika, više ne možete da prestanete da jedete. A mnogi smatraju da je ova svojevrsna poslastica tokom zimskih dana spremljena na ovakav način mnogo bolja od klasičnog ajvara.
Sastojici za 12 tegli zapremine 750ml:
- 30 kg sveže parike ajvarke
- 1150 ml ulja
- 7 kašika soli ili po ukusu (dodajte postepeno)
- 4 kašike šećera (ili malo više po ukusu)
- 250ml vinskog sirćeta (ili malo više po ukusu)
- 1 kesica
- 5g konzervansa (može i bez ukoliko u vruće tegle sipate vruć ajvar i stavite u toplu rernu ili umotate da se postepeno hlade)
Detaljne korake za spremanje pogledajte u video:
Važne napomene:
- Ne držite je dugo u loncu ili kesi posle pečenja da ne poprimi zagoreli miris i da se ne upari - skuva, onda se teže ljušti.
- Pečenu papriku ne perite prilikom ljuštenja, kako ne biste isprali njen sok koji pusta prilikom pečenja, samo ruke kvasite.
- Ostavite da se ocedi pre cepkanja.
- Tegle i poklopce dobro operite, osušte i zagrejte (u rerni ili na ivici šporeta- ako je na drva) pre sipanja ajvara.
- Vreo ajvar sipajte u vrele tegle, odmah zatvorite i umotajte u ćebe da se postepeno hlade.
- Konzervans nije neophodan, ako ovako postupite.
- Možete dodati 1 kesicu konzervansa da budete sigurni da se neće ukvariti, posebno ukoliko ste rano počeli sa pripremom zimnice.