Tikvice su mnogima omiljeno povrće, ali njihov najveći problem je što ih leti ima previše, a zimi nam nedostaju. Da biste to izbegli, tikvice možete ukiseliti veoma lako i tako obezbediti uživanje tokom cele godine.
Kisele tikvice se savršeno slažu sa raznim jelima, kao salata ili prilog...
Potrebno je:
- 2 kg tikvica
- 2 crna luka
- 50 g soli
- 700 ml sirćeta za kiseljenje
- 40 g šećera
- 2 kašičice semena slačice
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.
U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.
Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.
Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.