ovo morate da probate!

TURŠIJA OD TIKVICA JE DELIKATES: Ko je jednom proba, pravi je svake godine

Da li ste nekada probali ukiseljene tikvice– preukusnu zimnicu koju možete da koristite cele godine? Imamo recept za turšiju od tikvica koju će obožavati cela porodica.

Recepti
Autor:
TURŠIJA OD TIKVICA JE DELIKATES: Ko je jednom proba, pravi je svake godine
Foto: Shutterstock

Tikvice su mnogima omiljeno povrće, ali njihov najveći problem je što ih leti ima previše, a zimi nam nedostaju. Da biste to izbegli, tikvice možete ukiseliti veoma lako i tako obezbediti uživanje tokom cele godine.

Kisele tikvice se savršeno slažu sa raznim jelima, kao salata ili prilog...

Potrebno je:

  • 2 kg tikvica
  • 2 crna luka
  • 50 g soli
  • 700 ml sirćeta za kiseljenje
  • 40 g šećera
  • 2 kašičice semena slačice
  • 1 kašičica kurkume

Priprema:

Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.

U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.

Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.

Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs