šTA SVE MOŽETE DA SPREMITE OD KARFIOLA?

5 JELA OD KARFIOLA I 5 DOBROBITI OVOG POVRĆA: Cilj je zdrav i ukusan ručak! (RECEPT)

Čak i ako niste vični u kuhinji, uz pomoć ovih recepata napravićete fantastična jela

Recepti
Autor:
5 JELA OD KARFIOLA I 5 DOBROBITI OVOG POVRĆA: Cilj je zdrav i ukusan ručak! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za kafriol se kače da je jedino povrće bez masti i kalorija. Donosimo vam 5 razloga zašto karfiol treba da jedete što više:

1. Štiti dojke

Karfiol ima estrogensku aktivnost - utiče na nivo estrogena, ženskog polnog hormona, koji ima veliku ulogu u nastanku hormon zavisnog raka dojke. Žene koje redovno konzumiraju karfiol, kao i druge krstašice (kupus, brokoli) imaju manji rizik da obole od raka dojke.

Ima istraživanja koja pokazuju da unošenje veće količine karfiola može da pomogne u smanjenju fibrocističnih promena dojke. Ubrzavanjem metabolizme estrogena utiče na njegovo izbacivanje iz organizma i sprečava rast čvorića.

2. Čisti organizam

Sadržajem velikog broja antioksidanasa oslobađa organizama od štetnih materija (detoksikacija) nastalih zbog loše hrane i delovanja štetnih materija iz životne sredine, kao i zračenja.

3. Protiv raka

Bogat je antioksidansima koji sprečavaju mutacije ćelija koje mogu da dovedu do malignih bolesti. Posebno je ispitano dejstvo na rak debelog creva. Zahvaljujući sadržaju dijetnih vlakana smanjuje delovanje kancerogenih materija, antioksidansima i drugim antikancerskim materijama (posebno indol) smanjuje bujanje ćelija i nastanak polipa koji vode ka raku debelog creva. Konzumiranjem karfiola može da se spreči nastanak polipa i raka.

4. Smanjuje holesterol

Dobar je izvor rastvorljivih vlakana koja smanjuju resorpciju holesterola i njegov nivo u krvi. Smanjuje aterosklerozu i utiče na smanjenje rizika za nastanak srčanih bolesti, pre svega infarkta i šloga.

5. Ostala lekovita svojstva

Smanjuje oštećenja nervnih ćelija pa redovno konzumiranje smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Povoljno deluje kod niza zapaljenjskih bolesti, reumatskih i astme. Sadrži dosta kalijuma i ako se konzumira bez dodatka soli utiče na sniženje krvnog pritiska.

Ima dosta kalcijuma pa daje jačinu kostima. Povoljan odnos fosfora i kalcijuma, uz nizak natrijum omogućava resorpciju kalcijuma te sprečava osteoporozu. Ima malu kalorijsku vrednost, a dugo se vari pa se preporučuje osobama koje žele da smršaju.

Ako ne znate kako da spremite ovo fantastično povrće, evo i 5 recepata koji će vam pomoći da postanete kraljevi zdrave kuhinje:

Obrok salata sa karfiolom:

Potrebno je: 300 grama svežeg karfiola; 200 grama grilovane piletine (belo meso); 100 grama sveže šargarepe; 100 grama svežeg kupusa; 100 feta sira; Dresing (maslinovo ulje, malo senfa, malo balzamiko sirćeta, so i biber)

Priprema: Karfiol operite pa ga iseckajte na sitne cvetiće. Grilovanu piletinu iseckajte na kockice, dodajte izrendanu šargarepu, kao i kupus sitno sečen. Dodajte feta sir i dresing i sve izmešajte. Uživajte!

Krem čorba od karfiola:

Sastojci: 60 g putera; 2 grančice majčine dušice; 100 g crnog luka; 4 čena belog luka; 5 dcl pavlake; 5 dcl vode; so; beli biber u prahu

A kako se sprema, pogledajte u linku ispod:

Zapečeni kafriol:

Sastojci: karfiol glavica; mleko 100 ml; pileća kocka za supu; pavlaka za kuvanje 250 ml; kačkavalj 200 g; prezle 2 kašike; so i biber; malo začinske suve paprike; 50 grama maslaca.

Kako se sprema ovo kremasto jelo pročitajte u linku ispod:

Skriveni karfiol:

Ovo je vitaminska bomba i preporučuje se svakom detetu i odrasloj osobi.

Potrebno je: 20 g koprive; 5 cvetova karfiola; 30-40 g kačkavalja; 1 kašičica suvog biljnog začina; malo putera

Priprema: Skuvati kprivu. U šerpicu sipati vodu, pustiti je da prokuva, skloniti sa vatre, u vodu ubaciti koprivu na 30 sekrundi i izvaditi na tanjir. Zatim u vodi kratko skuvati karfiol. Karfiol i koprivu sa malo vode izmiksati.

U malu zemljanu posudu, otopiti puter. Zatim dodati izmiksanu smesu karfiola, suvi biljni začin, pa preko toga kačkavalj, pa opet smesu karfiola i opet prekriti izrendanim kačkavaljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 5-7 minuta, dok se kačkavalj rastopi.

Karfiol sa mesom:

Potrebno je: 1 karfiol srednje veličine; 200 gr kisele pavlake; 2-3 jaja; 200 mlilitara mleka; soli, bibera; po želji malo suvog začina; 3 čena belog luka; 2-3 kašike prezli; origano; ulje; ćuftice.

Priprema: Cvetove karfiola iskidati na cvetiće pa skuvati a listove karfiola takodje skuvati ne mnogo na pola oko 10 min. U činiju razmutiti jaja dodati pavlaku i mleko. malo soli bibera i izgnječen beli luk. Pleh veličine 35 x 25 cm podmazati pa posuti malo sa prezlama Preko prezli poređati cvetove karfiola i naseckane listove. Preliti sa spremljenim prelivom. Između služiti sitne male ćuftice. Ćuftice malo preliti uljem. Peći na 200 stepeni C oko 60 min.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs