Proleće je vreme kada su pijace prepune raznovrsnog sezonskog povrća, koje osim ukusne salate, pripremanja u kuvanim jelima, možemo peći i u rerni.
Pečeno povrće je veoma ukusno i primamljivo, ali mnogi ipak izbegavaju da uključuju rernu tokom toplih dana.
Stoga, stručnjaci su otkili trik koji će znatno skratiti vreme pripreme pečenog povrća, a ukus će biti još lepši.
- Stavite praznu tepsiju u kojoj želite da pripremite prilog pečenog povrća, u rernu dok se ona ne zagreje.
- Prethodno zagrevanje tepsije smanjiće vreme pečenja jer će se namirnice brže termički obraditi pri dodiru s vrućom tepsijom.
- Takođe, ovaj način smanjiće i potrebu prevrtanja povrća pa ćete, manje otvarajući vrata rerne i time toplotu dodatno širiti po kuhinji.
Verovatno će vam biti potrebno samo jedno prevrtanje što znači da u međuvremenu možete da mirno da obavljate ostale kućne poslove.
Pored toga, prethodno zagrevanje tepsije ima i druge prednosti. Naime, povrće će se ravnomernije ispeći jer će istovremeno biti izloženo toploti tepsije i same rerne.
Na taj način povrće vam neće pregoreti, a dobićete ukusnije zalogaje, fino obrađene bez isušenih krajeva.
Ako želite, uvek možete isključiti rernu u završnoj fazi pečenja jer će otpuštena toplota biti dovoljna da se pečenje privede kraju i bez upotrebe struje.
3 najbolja recepta za grilovano povrće: Bez mesa je još lepše kad se ovako spremi!