Pravilno mariniranje mesa je jako bitno kako bismo spremili savršeno ukusan ručak.
Uz pomoć ovog procesa dobijamo bolji ukus, teksturu i aromu.
Kiselkaste marinade
Kiseline koje se koriste u marinadama, kao što su sirće i limunov sok, prirodna su sredstva za omekšavanje mesa. Meso će biti mekše što ga duže marinirate, ali ne smete preterati jer komad mesa može promeniti teksturu i postati previše kašasto.
So
Osim što je neizostavan začin koji jelima poboljšava ukus, so je i delotvorno sredstvo koje će omekšati meso.
- Pospite meso s većom količinom soli, dovoljno da se stvori beli, vidljivi sloj soli.
- Ostaviti da odstoji oko sat i po.
- Nakon toga, isperite ga hladnom vodom i posušite pre kuvanja.
Meso će upiti so, ispustiće sve sokove dok stoji u soli. A kada ga isperete dobićete savršeni komad mekšeg mesa, bez bojazni da će biti preslano.
Soda bikarbona
Korišćenje sode bikarbone za mekšanje mesa trik je koji se često koristi u kineskoj kuhinji.
Najefikasnija je kada se stavlja na manje komade mesa, kao što su oni koji se koriste za variva.
- Stavite 1 kašiku sode bikarbone na svaki komad i dobro promešajte.
- Ako je meso jako suvo, dodajte malo vode, ostavite da odstoji oko 15 do 20 minuta.
- Dobro isperite da uklonite sodu bikarbonu.
- Osušite meso pažljivo pre nego što počnete da kuvate.
U nastavku pročitajte tri najefikasnije metode mariniranja mesa