Korisno znati

Svaka majka treba da zna: Prva pomoć kod dečjeg kašlja!

Epidemiološke studije su pokazale da se deca u proseku oko šest puta godišnje suoče sa virusnim prehladama praćenim kašljem
Vaše dete & vi
11:46h Autor:
Svaka majka treba da zna: Prva pomoć kod dečjeg kašlja!
Foto: Thinkstock

Preteranu pažnju roditelja prema detetu mnogi doživljavaju rečima: “Kada se ono zakašnje, majka pretrne”. Koliko god vam ovo banalno zvučalo, većina roditelja upravo tako reaguje, jer znaju da dečji kašalj može da znači mnogo toga.

Epidemiološke studije su pokazale da se deca u proseku oko šest puta godišnje suoče sa virusnim prehladama praćenim kašljem.

Iako je kašalj odbrambeni refleksni mehanizam kojim dete izbacuje višak sekreta iz disajnih puteva, roditelji ga nikada ne uzimaju “zdravo za gotovo”, znajući da, ukoliko se ne tretira na pravi način, može da preraste u bronhitis ili čak u upalu pluća.

Osnovne vrste kašlja

Razlikujemo akutni i hronični kašalj kod dece. Akutni kašalj se najčešće javlja u jesen, zimu i rano proleće, a izazivaju ga infekcije gornjih disajnih puteva. Hronični kašalj je onaj koji traje duže od tri nedelje, a često nastaje kao posledica akutnog kašlja, te iritacije disajnih puteva.

Suvi (neproduktivni) kašalj

Ubedljivo najteži i najiritantniji kašalj kod dece je suvi kašalj. Ovu vrstu kašlja pedijatri nazivaju i neproduktivni kašalj, jer nije praćen iskašljavanjem gustog sekreta. Usled slivanja sluzi iz nosa i gornjih disajnih puteva dolazi do iritacije, pa dete kašljem pokušava da “odlepi” sluz i da ga izbaci, ali uglavnom bezuspešno.

Suvi kašalj je najjači noću kada dete legne da spava, pa mu se zbog pložaja tela sluz sliva u grlo. Dok tokom dana tu sluz dete guta, noću pokušava da je se reši kašljanjem. Prva pomoć kod ove vrste kašlja je redovno čišćenje dečjeg nosića koje će pomoći da se ta sluz dalje ne sliva na grlo i pluća. O tome kakve sve posledice po zdravlje može da ima otežano iskašljavanje, saznajte OVDE.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlažni (produktivni) kašalj

Vlažni ili produktivni kašalj nastaje kao posledica nagomilavanja sekreta u disajnim putevima. Dete svakim kašljanjem izbacuje sluz, često je pljune, a neretko i proguta, a zatim i povrati. Vlažni kašalj može da upozorava na bronhitis i zahteva lekarsku pažnju. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom koji od proverenih preparata za iskašljavanje može da pomogne vašem detetu da izbaci sekret iz pluća kako ne bi došlo do ozbiljnih posledica.

Kako lečiti dečji kašalj

Ako je dete sklono alergijama, vrlo je verovatno da će ga kašalj pratiti konstantno. Najbitnije je pronaći uzrok kašlja, pa tek onda lečiti posledice. Stoga je važno blagovremeno javljanje pedijatru koji će utvrditi vrstu kašlja i shodno tome odrediti način lečenja. U apotekama se mogu naći efikasni preparati za iskašljavanje, namenjeni i deci, i odraslima, i to u vidu sirupa, tablete ili kapi za inhalaciju.

Ni narodne lekove ne treba zanemarivati, poput supica, meda i limuna, čaja od đumbira i belog sleza, kao i staromodne inhalacije nad prokuvanim bosiljkom i nanom.

Osim toga, neophodno je i redovno provetravanje prostorija. Roditelji često greše što decu sklonu prehladama i alergijama čuvaju “pod staklenim zvonom”. Bez obzira na to kakve su vremenske prilike, svakom detetu je potrebno minum pola sata dnevne svetlosti i čistog vazduha. Konstantan boravak u zatvorenom prostoru i manjak fizičke aktivnosti može da škodi više nego kiša, sneg i minus.

Ne zadržavajte sekret u plućima: Rešenje broj 1 za iskašljavanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs