bele mrlje

ŠTA ZNAČE BELE FLEKE NA DONJEM VEŠU? Skoro svaka žena ih je uočila, a EKSPERTI otkrivaju STVAR koju moramo ZNATI

Mnoge žene s pitaju šta znače bele fleke na donjem vešu koje je gotovo svaka bar jednom u životu primetila.

Lepi & Zdravi
Autor:
ŠTA ZNAČE BELE FLEKE NA DONJEM VEŠU? Skoro svaka žena ih je uočila, a EKSPERTI otkrivaju STVAR koju moramo ZNATI
Šta znače bele fleke na donjem vešu, Foto: Shutterstock

Žene su verovatno često u prilici da primete bele fleke na svom donjem vešu, te se često pitaju šta je uzork. Međutim, iz Muzeja vagine u Londonu ističu kako je ovo popularna tema i da dosta devojaka i žena ne zna uzrok.

Higijena intimne regije je veoma važna, kao i redovno menjanje donjeg veša. Međutim, to ne igra presudnu ulogu u pojavi belih fleka na donjem vešu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Zaista nas nisu ništa naučili o našim telima, to je stvarno nepravedno. Ostavili su nas da puno toga naučimo i shvatimo sami. Najčešće nas to na kraju pojede iznutra jer se bojimo da s nama nešto nije u redu, ali nam je previše neugodno govoriti o tome", bio je jedan od komentara.

Iz Muzeja vagine ističu da je ovo sasvim normalna pojava, te da nema mesta panici.

"Dobijamo puno povratnih informacija od ljudi koji nisu znali da se to događa ili zašto se to događa. Blede mrlje na vešu nisu znak prljavštine ili loše higijene, to je nešto što se događa kada kiselost potpuno zdrave materice provede vreme u kontaktu s tkaninom, a to je posebno primetno na tamnijim tkaninama", objasnili su iz muzeja.

Tokom života, nivo kiselosti materice varira, te svaka životna faza sa sobom nosi određenu pH vrednost. Nivo kiselosti je obično oko 3,8 - 4,5 pH u godinama kada imate menstruaciju, a nešto iznad pre puberteta i nakon menopauze.

"Ovaj se sekret povećava tokom ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi ", dodao je ginekolog dr Aleks Eskander.

"U svetu u kojem se o vaginama ne govori puno, nije iznenađenje što niko te podatke ne prenosi u školi ili kod kuće, jer ni mnogi roditelji, pa čak i zdravstveni radnici ne znaju ove činjenice" , zaključila je Zoe Viliams iz muzeja za IFLScience.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs