Korak broj 1

Otežano iskašljavanje ima posledice po zdravlje: Reagujte na vreme!

Sekret u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih problema, uključujući bronhitis i upalu pluća
Medicina
11:12h Autor:
Otežano iskašljavanje ima posledice po zdravlje: Reagujte na vreme!
Foto: Thinkstock

Da li ste znali da se centar za kašalj nalazi u mozgu? Aktivira se usled nadražaja od strane virusa ili različitih alergena, a kada je u pitanju prehlada ili grip, skoro da je neizostavan.

Kašalj je, zapravo, odbrambeni mehanizam koji čisti disajne puteve, tako što tera telo da kroz taj refleks izbaci nakupljenu sluz i očisti disajne organe. Iako zna da bude veoma naporan, kašalj nikako ne sme da se zaustavlja, odnosno potiskuje, kao što mnogi pokušavaju da učine. Ono što treba da uradite jeste da pokušate da ubrzate sazrevanje kašlja, kako biste izbegli otežano iskašljavanje, koje i te kako ometa proces izlečenja.

Ako imate osećaj da su vam pluća ili dušnik puni sluzi i da vam šlajm stoji u grlu, ali kada pokušate da ga iskašljete, ne dobijete ništa osim nadraženog grla, onda govorimo o otežanom iskašljavanju. U pitanju nije samo iritantna, propratna pojava virusa ili prehlade - sekret u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih problema, uključujući bronhitis i upalu pluća.

Šta možete da uradite?

Pijte dosta tečnosti i toplih napitaka

Redovno unošenje tečnosti ublažiće iritaciju grla i bolni nadražaj, a usput ćete telu obezbediti dovoljno vode i hidrataciju, koja je neophodna za ozdravljenje. Ako je 8 čaša vode preporuka za dnevni unos tečnosti, kod prehlade i drugih vidova narušenog zdravstvenog stanja, ova količina treba da se poveća, i to konzumiranjem toplih supa i biljnih čajeva.

Svež vazduh

Veoma je važno da redovno provetravate prostorije, jer u zatvorenom prostoru, naročito ukoliko živite u domu sa centralnim grejanjem, vazduh je isušen i dodatno iritira grlo i izaziva kašalj. Situacija je još gora ukoliko nakupljeni sekret ne možete da izbacite.

Pronađite odgovarajući preparat za iskašljavanje

Posetite lekara ili se konsultujte sa farmaceutom kako biste odabrali adekvatan preparat za iskašljavanje. On će pomoći da kašalj sazri, da konačno izbacite sav sekret i ponovo dišete punim plućima.

PROČITAJTE JOŠ: Ne zadržavajte sekret u plućima: Rešenje broj 1 za iskašljavanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs