Provereno

Ne zadržavajte sekret u plućima: Rešenje broj 1 za iskašljavanje!

Nagomilavanje sekreta u plućima, sinusima i grlu, stvara pogodno tlo za razvoj i širenje raznih vrsta bakterija
Medicina
21:04h Autor:
Ne zadržavajte sekret u plućima: Rešenje broj 1 za iskašljavanje!
Foto: Profimedia

Glavni pokazatelj hroničnog bronhitisa, odnosno hronične bolesti pluća i respiratornog sistema, jeste povećana proizvodnja sluzi. Ovaj sekret se vremenom nagomilava u plućima i bronhijama, i može da dovede do ozbiljne blokade disajnih puteva.

Upravo taj sekret koji se iz dana u dan sve više taloži u plućima, sinusima i grlu, stvara pogodno tlo za razvoj i širenje raznih vrsta bakterija, što situaciju može da napravi još gorom. Samo jedna od posledica jesu plućne infekcije, kao što je upala pluća.

Zato je čišćenje, odnosno oslobađanje bronhija od sekreta korak broj jedan ka izlečenju. Ne samo što ćete konačno prodisati punim plućima, već ćete i na taj način smanjiti i rizik od mnogo ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Za razliku od odraslih, deca se vrlo često plaše jakog produktivnog kašlja, upravo zbog nakupljenog šlajma u grlu, bojeći se da ne povrate tokom iskašljavanja. Zato im treba pomoći.

Koje je najbolje rešenje?

Uzeti pravi lek

Najpre treba da se informišete o efikasnim i proverenim preparatima za iskašljavanje, koji se mogu naći u apotekama, a pogodni su i za odrasle, i za decu. Konsultujete se sa lekarom ili farmaceutom koji vid preparata za iskašljavanje da koristite - sirup, tablete ili kapi za inhalaciju.

Dodatni saveti:

Dovoljno sna, zdrava ishrana i redovan unos tečnosti se podrazumevaju. Nije naodmet da probate i neki od sledećih domaćih recepata.

1. Kašičica meda svaki dan - med ima snažna antibakterijska svojstva, jača imuni sistem i provereno olakšava tegobe respiratornog sistema. Lipov med se naročito preporučuje kod bronhitisa i otežanog disanja.

2.Šolja medene vode pred spavanje - rastopite kašičicu meda u šolji tople vode i popijte pred spavanje. Voda pripremljena na ovaj način podiže imunitet i pomaže kod bronhitisa.

3. Čaj od đumbira - nekoliko kriški oljuštenog đumbira stavite u ključalu vodu, i kuvajte na laganoj vatri 15 – 20 minuta. Procedite vodu, sačekajte da se čaj ohladi dodajte po želji med i limun.

PROČITAJTE JOŠ: Glavne razlike između zrelog i suvog kašlja: Sprečite ozbiljne posledice po zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs