Obratite pažnju

Ne ignorišite kašalj: Svi tipovi upozorenja koje vam telo šalje!

Mnogi su ljudi skloni ignorisanju simptoma ozbiljnih bolesti. Jedan od simtoma koji često biva zanemaren jeste kašalj
Medicina
13:40h Autor:
Ne ignorišite kašalj: Svi tipovi upozorenja koje vam telo šalje!
Foto: Thinkstock

Tačno je da kašalj nije bolest, ali zasigurno može biti prvi znak da sa vašim zdravljem nešto nije u redu. Medicinskim rečnikom objašnjeno kašalj predstavlja refleksnu radnju kojom se disajni putevi čiste od nadražujućih materija. Izazivaju ga suv ili zadimljen vazduh, hemijska isparenja, alergije ili infekcije.

Prateći glavne karakteristike kašlja, možete mnogo toga da zaključite o svom zdravstvenom stanju.

Na šta treba da obratite pažnju?

1. Koliko traje kašalj

2. Šta ga izaziva (suv ili hladan vazduh, hrana i piće, govor, položaj tela, doba dana...)

3. Kakvog je karaktera - suv ili produktivan (sa iskašljavanjem sluzi)

4. Prate li ga i drugi simptomi, poput: bolova u grlu i plućima, promuklost, temperatura, vrtoglavica, krv prilikom iskašljavanja…

Tipovi kašlja

Prema trajanju, kašalj može biti akutan (do tri nedelje) i hroničan (duže od tri nedelje).

Prema karakteru, kašalj se deli na suv (nadražujući, neproduktivan) ili vlažan (sluzav, produktivan - kada se iskašljava sekret).

Izgled, odnosno boja sekreta kod iskašljavanja takođe je jako bitna. Na primer, pojava žućkaste ili zelenkaste boje sekreta može upućivati na bakterijsku infekciju, bronhitis ili upalu sinusa, a sluz ružičaste boje koju prate bolovi u grudima, glavobolja, temperatura i otežano disanje, može biti znak upale pluća. Primese krvi u sekretu, praćene i drugim simptomima, mogu da ukazuju na tuberkulozu ili kancer pluća.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada se javlja?

Kod prehlade

Suv ili nadražajni kašalj najčešće se javlja kod prehlade, kada je sluzokoža ždrela iziritirana i javlja se osećaj golicanja u grlu. Uglavnom nije praćen povišenom temperaturom, a napadi kašlja obično se javljaju noću. Međutim, kod osoba starijih od 65 godina svaka prehlada, pa i kašalj mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija.

Kod alergije

Alergijski kašalj može da ima više uzroka: polen, prašina, zagađenje, grinje, pa čak i određena hrana. Tada je obično sluzokoža nosa i grla iziritirana, a stalan osećaj “golicanja” tera organizam da se “brani” kašljanjem.

Kod laringitisa

Kašalj koji prate promuklost, pritisak u grlu, blag bol, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura ukazuje na laringitis, odnosno zapaljenje grkljana, koje se obično javlja u sklopu upale disajnih puteva.

Kod bronhitisa

Bronhitis, kao zapaljnje sluzokože disajnih puteva, uvek je praćen kašljem. Kašalj koji se javlja kod akutnog bronhitisa obično traje od 7 do 10 dana, i posledica je infekcije ili hladnog vazduha. Pojačan je noću. Uglavnom je suv i neproduktivan. S druge strane, hronični bronhitis je izazvan virusima i bakterijama, ali je vrlo često glavni krivac pušenje. Najjači je ujutro. Obično je praćen sekretom, odnosno iskašljavanjem sluzi koja se preko noći skupila u plućima.

Kod astme

Astmatični kašalj je nadražajni, može da ga izazove i hladan vazduh, dubok uzdah, pa čak i smejanje.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kod upale pluća

Prvi simptom koji može da ukaže na pneumoniju, odnosno upalu pluća, jeste kašalj praćen bolom u grudima, uz otežano disanje i gušenje.

Kod gripa

Prema definiciji, grip je infektivno oboljenje respiratornog sistema, izazvano različitim vrstama virusa. Kao prvi simptom gripa, osim povišene temeperature, javlja se nadražajni kašalj, uglavnom suv i praćen otežanim disanjem. Tada treba posebno izbegavati pušenje, dim cigareta i generalno zadimljene prostorije.

Kod srčanih bolesti

Kašalj koji se pojačava pri naporu ili vodoravnom položaju tela obično je znak popuštanja srca i zastoja u plućima. Simptomi ovog kašlja su penušav i vodenast iskašljaj, dok se u plućima čuje karakteristično pucketanje.

Kod tumora pluća

Pojavu krvi u kašlju treba ozbiljno shvatiti jer je on čest kod tumora pluća. U tim slučajevima napadi kašlja su jaki, bez prekida, bolesnik često izgubi svest. Ovde je bitno napomenuti da se tragovi krvi u iskašljavanju mogu pojaviti kod svakog jakog i dugotrajnog kašlja zbog povređivanja sluzokože disajnih puteva, ali se brzo izgube.

Napomena: Kašalj je propratni simptom mnogih manje opasnih, ali i vrlo ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ne treba ga doživljavati olako, naročito uporni kašalj koji traje više od mesec dana. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom da vam preporuči neki delotvoran preparat za iskašljavanje, koji će vam pomoći da izbacite nagomilani sekret u plućima.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs