korisni saveti

5 NAJEFIKASNIJIH SAVETA PEDIJATARA KAKO ZAŠTITI DECU OD VIRUSA: Uz njih mališani skoro uopšte NEĆE BITI BOLESNI

Teško je uvek prevenirati kapljične infekcije, ali postoje načini da lakše prebrodite period kad su najizraženije, zato pažljivo pročitajte savete doktora.

Saveti stručnjaka
17:52h Autor:
5 NAJEFIKASNIJIH SAVETA PEDIJATARA KAKO ZAŠTITI DECU OD VIRUSA: Uz njih mališani skoro uopšte NEĆE BITI BOLESNI
Kako zaštiti decu od virusa?, Foto: Shutterstock

Ako je vaše dete sklono respiratornim infekcijama ili boluje od neke hronične bolesti, vakcinacija protiv gripa je obavezna (od šestog meseca) jer se ovo oboljenje kod dece u znatno većem postotku može zakomplikovati, posebno do dve godine starosti.

Nisu zapažene značajnije nuspojave, samo blaga bol na mestu uboda i blagi znaci prehlade. A zbog zaštite visokorizične dece trebalo bi da se vakcinišu, ako već nisu, i osobe koje su s njima u kontaktu.

Devojčica, Dete, Bolesno dete
foto: Shutterstock

Teško je prevenirati sve kapljične infekcije, uprkos vakcinaciji, ali uvek nešto možete da uradite kako bi lakše prebrodili period u kojem su one najizraženije.

Pedijatri podržavaju ove korisne savete:

- Fiziološkim rastvorom ili rastvorom morske vode jednom do dva puta dnevno isperite detetu nos – osiguraćete dobru higijenu nosne šupljine i umanjiti šanse za infekcije grla, uha i pluća.

- Neka dete pere ruke toplom vodom i sapunom što češće, posebno po povratku kući i pre jela.

Dete, Bolesno dete, Prehlada, Devojčica
foto: Shutterstock

- Često provetravajte prostoriju u kojoj boravi i ne vodite ga u zatvorena mesta ili tamo gde cirkuliše veliki broj ljudi (tržni centri, bioskop, igraonice...).

- Ojačajte mališanu imunosistem zdravom i uravnoteženom ishranom. Svaki dan neka jede tople supe (ne vruće!), dosta voća, povrća i variva.

- Boravite na svežem vazduhu bez obzira na vremenske prilike, odnosno bez obzira na jaču hladnoću, ali dete uvek toplo obucite i pazite da ostane zakopčano i utopljeno.

Bolesno Dete
foto: Shutterstock

- Virus gripa može znatno da oslabi detetov organizam i produži vreme oporavka, u tom slučaju će trajati oko mesec dana. Budite strpljivi i posvetite mu punu pažnju primenjujući savete pedijatra.

- Klinci su zarazniji od odraslih i duže šire virus, kod njih se grip razvija brže od prehlade i praćen je visokom temperaturom (do 41 stepen), iscrpljenošću, glavoboljom, bolovima u mišićima, dezorijentisanošću (simptomi variraju od deteta do deteta), pa ako posumnjate da je dete dobilo grip, najbolje je da odete kod doktora koji će brzim testom na brisu iz nosa utvrditi da li je reč zaista o gripu, streptokoknoj ili nekoj drugoj upali.

- Obolelo dete mora da miruje i unosi dovoljno tečnosti da ne bi dehidriralo. Temperaturu snižavajte oblozima i tuširanjem i isključivo preparatima namenjenim njihovom uzrastu na bazi paracetamola ili ibuprofena koje će vam preporučiti lekar ili farmaceut.

Paracetamol se dozira 10 do 15 mg na kilogram telesne težine deteta, u razmaku od oko šest sati po dozi, a ibuprofen 20 do 30 mg na kilogram težine dva do tri puta dnevno.

Nikako im ne dajte aspirin, mogao bi da izazove Rejev sindrom, koji može imati i fatalan ishod!

- Antibiotici nisu potrebni u većini slučajeva, dolaze u obzir samo kod komplikacija oboljenja i kada ih lekar prepiše.

- Majka koja ima grip može da doji jer putem svog mleka prenosi bebi prirodno stvorena antitela, ali treba da nosi masku kako bi se izbegao ili umanjio kapljični prenos virusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs