kratko i jasno

6 SIMPTOMA UPALE PLUĆA KOD DECE: Kad dete dobije VISOKU TEMPERATURU, ovo svaki roditelj treba da zna

Blagovremena reakcija i primena adekvatne terapije u slučaju pneumonije preduslov su za brže izlečenje, bez komplikacija

Vaše dete & vi
Autor:
6 SIMPTOMA UPALE PLUĆA KOD DECE: Kad dete dobije VISOKU TEMPERATURU, ovo svaki roditelj treba da zna
6 simptoma upale pluća kod dece, Foto: Shutterstock

Lekari su potvrdili da su ovih dana ambulante prepune mališana koje prate visoka temperatura, kašalj i malaksalost.

Međutim, uz respiratorne infekcije, koje su uobičajeni u ovom periodu godine, sve češće se dijagnostikuje i upala pluća.

Blagovremena reakcija i primena adekvatne terapije u slučaju pneumonije preduslov su za brže izlečenje, a evo šta o bolesti treba da znaju roditelji:

  1. Kod najmlađe dece roditelji prvo mogu da primete loš apetit, nezainteresovanost, zbunjenost, a potom i povišenu telesnu temperaturu. Ove simptome počinje da prati kašalj.
  2. Mogući simptomi su i nedostatak daha, groznica, pojava šlajma, mučnina i povraćanje.
  3. Lekar će nakon detaljnog pregleda deteta odlučiti da li je neophodno snimanje pluća ili će nakon slušanja pluća stetoskopom prepisati terapiju.
  4. Kod dece do 12 meseci starosti mogući su izostanak povišene temperature i primetno loš izgled, ali se javlja šištanje iz pluća, što upućuje da se radi o upali izazvanoj mikroorganizmima pa će doktor mališanu prepisati antibiotsku terapiju, koja je kod svih upala pluća neizbežna.
    Bolesno dete, Prehlađeno dete, Kašalj, Kijavica
    foto: Shutterstock

  5. Ako se otkrije na vreme, deca će se uspešno izlečiti u kućnim uslovima. Bolnički tretman je češće neophodan kod najmlađih, koji nemaju razvijen imunitet i kada je dete u opštem lošem stanju, ali i ako lekar sumnja da će neophodna terapija samo tako biti pravilno sprovedena.
  6. Lečenje, uz redovne kontrole i poštovanje svih saveta lekara, obično traje od 10 do 14 dana. Uz terapiju lekovima (ne primaju se uvek injekcije), od velikog značaja su konstantna hidratacija organizma i prilagođena ishrana. Prvih dana ne insistirajte na unošenju hrane na silu, postepeno uvodite hranljive obroke koji će podržati detetov brži i potpuni oporavak.

I ovo treba da znate: s obzirom na to da je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća streptokokus pneumonija, vakcina protiv pneumokokne bolesti je najefikasniji način da se spreči nastanak oboljenja. Preporučuje se i deci i odraslima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs