NAČIN NA KOJI NEMCI VASPITAVAJU DECU ZA SRBE JE APSOLUTNI ŠOK: Da li biste ovako tretirali svoje čedo?

Nemački način vaspitanja za mnoge je krajnje neobičan, a za Srbe pogotovo jer ono što oni rade, kod nas se apsolutno ne praktikuje u roditeljstvu

Vaše dete & vi
16:36h Autor:
NAČIN NA KOJI NEMCI VASPITAVAJU DECU ZA SRBE JE APSOLUTNI ŠOK: Da li biste ovako tretirali svoje čedo?
Kako Nemci vaspitavaju decu?, Foto: Shutterstock

Većina Srba veruje kako mi imamo najispravniji, tradicionalni način vaspitanja dece, ali činjenice nam ne idu u prilog.

Naime, postoji jedna stavka koja najviše pobija tvrdnju da smo mi super-roditelji, a ta je što se kod nas deca teško osamostaljuju, tj. čak i nakon što pređu tridesetu na neki način ostanu vezana za svoje roditelje.

Iako su do nas dolazile čudne informacije o tome kako Nemci vaspitavaju decu, ovih dana možemo čuti samo pohvale na tu temu.

Američka autorka Sara Zaske je napisala knjigu o tome kako Nemci vaspitavaju svoju decu. Nemci konstantno rade na osamostaljivanju i osposobljavanju dece od malih nogu.

Brat i sestra, Sestra, Brat, Deca
foto: Shutterstock

„Kada god sam prokomentarisala kako nikad ne bih mogla da pustim dete tako, mama u Nemačkoj bi mi rekla – znam, i ja mrzim ovo. Stvarno mrzim što ovo radim, ali mora da nauči kako da se vozi metroom, kako da se snađe u komšiluku i ostale stvari. Jednostavno mora“, navodi autorka, a prenosi Zadovoljna.rs

Zaske kaže da je sve “prilagođeno godinama deteta”. Jedina razlika je što se taj standard u Nemačkoj, prilično razlikuje od ostatka sveta. Evo šta sve Nemci smatraju “prilagođenim godinama deteta”:

1. Puštaju petogodišnjake da koriste šibice

Zaske kaže da je bila potpuno šokirana ovom činjenicom. Deca koja idu u vrtić uz instrukcije vatrogasaca i prisustvo kompanija za osiguranje, potpuno slobodno prave veliku “srećnu vatru”, napolju.

Deca, Vaspitanje, Roditeljstvo
foto: Shutterstock

2. Ohrabruju decu da što pre biciklom odlaze u školu

Već sa devet godina, deca u velikim gradovima poput Berlina, voze bickl do škole. Autorka je bila veoma skeptična da pusti svoju ćerku Sofiju da sama ode do škole, a u to vreme Sofijina drugarica je uveliko prelazila ogromne raskrsnice i vozila bicikl do škole svakog jutra.

Zaske objašnjava: “Ako ne pustite svoje dete da se samostalno odveze do škole – uskraćujete mu nešto. Oduzimate im ličnu satisfakciju. Vidim da se moja deca osećaju izuzetno ponosim na same sebe kada god samostalno obave novi zadatak, to je vrlo važno kada je samopouzdanje u pitanju. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dete je da ga naučite nešto – a potom pustite da to obavi samo”.

3. Ne plaše se bombona od nepoznatih ljudi

Kada je autorka bila u metrou u Nemačkoj sa Sofijom, koja je tad imala dve i po godine, nepozata žena joj je ponudila bombonu. Zaske je pokušala da što diskretnije odmeri bombonu, a Sofija ju je odmah smazala. Mame u Nemačkoj uče svoju decu da nikako ne krenu kući sa nekim strancem, ali se daleko manje plaše slatkiša koje stranac ponudi.

Đaci, Deca
foto: Shutterstock

4. Razgovaraju o reprodukciji ranije

Zaske kaže da je normalno da deca u Nemačkoj, već sa sedam godina saznaju odakle bebe dolaze. Doduše ne previše detaljno i formulisano tako da se dete ne oseća preplavljeno infomacijama.

5. Deca od malih nogu koriste prave noževe

Mališani u Nemačkoj svoje voće seku pravim noževima već sa četiri godine, naravno uz nadzor.

„Uključiti svoje dete u kuvanje i dati mu određene odgovornosti, je sjajan način da se upoznaju sa ovim poslom“, kaže Zaske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs