RODITELJI, MISLITE NA SUTRA

NAUČITE VAŠE DETE DA POSTANE SVOJ ČOVEK: Ne gajite lenjivca u ime ljubavi, već mu usadite SLEDEĆE STVARI U GLAVU

Niste stvorili potomstvo da biste imali bilo kakav drugi interes osim pružanja i primanja ljubavi. Ipak, svaki roditelj se u potaji nada kako će to brižljivo gajeno mezimče jednoga dana postati neko na koga će moći da se osloni.

Vaše dete & vi
Autor:
NAUČITE VAŠE DETE DA POSTANE SVOJ ČOVEK: Ne gajite lenjivca u ime ljubavi, već mu usadite SLEDEĆE STVARI U GLAVU
Kako sa naučite dete da bude svoj čovek?, Foto: Shutterstock

Samostalno dete san je svakog roditelja, ali oni često greše u vaspitavanju. Od željenog oslonca, sin i ćerka često ne pitaju za majku i oca ili ih nema kada su najviše potrebni. Pokušajte da od deteta stvorite samostalnu, odgovornu i obzirnu osobu, koja će umeti da oseti dužnost prema vama.

Nije sporno da će vas voleti, ali ljubav nisu samo lepe reči i osećanja, već dela koja će vam olakšati starost. Da bi vam dete postalo takvo, morate najpre vaspitati sebe kao roditelja, a ovih nekoliko saveta mogu vam pomoći.

Samostalno dete
foto: Shutterstock

Prezaštićeno dete nikad ne postaje samostalno jer za tim nije bilo potrebe. Nema razloga da ga sklanjate i čuvate i od najmanjeg problema i najlakšeg rada. Često govorimo: "Neka uživa dok je malo, doći će vreme kad će da radi", "Pusti mene, ne znaš ti to", "Ja nisam imao, neka ono ima sve", "Pada kiša, nemoj u školu"... Želja da nam dete bude srećno ne podrazumeva da ne razvijate njegove sposobnosti. Od malih nogu učite ga da ne zavisi u svemu od vas. Ne pomažite mu u onome što može samo da uradi, od vezivanja pertli do korišćenja mašina za veš i sudove. Kada vaše dete ume sebi da spremi doručak, obuče se i ode u školu, želi da raspremi sto nakon ručka i kasnije se posveti učenju, mnogo toga ste postigli.

Vežbajte volju svog deteta. Ne podmećite svoja leđa. Loše je kad je dete bezvoljno, sve mu je teško, od sklanjanja igračaka do učenja. Ne gajite lenjivca u ime ljubavi i uvedite pravila kad je u pitanju sređivanje kuće. Kad je reč o školskim obavezama, nije dovoljno samo da crta i boji jer je to vrsta zabave. Neka najpre uradi teže domaće zadatke, a onda lakše. Tražite da mu sveske i udžbenici budu čisti, a školska torba uredno spakovana za sutra. Ne odstupajte od stvaranja radnih navika jer mu time otvarate vrata uspeha u budućnosti.

Samostalno dete
foto: Shutterstock

Dete je ravnopravan član porodice. Poštujte ga i tražite da ono poštuje vas. Neka jede ono što se spremi bez izvoljevanja. Pripremajte jela koja voli, ali i koja ne voli. Nikako ne kritikujte njegove izbore, od hobija do biranja drugova. Dovoljno je da ga na lep način usmeravate i zainteresujete za nešto. Dobrobit od čitanja knjiga takođe je neprocenjiva, podstičite ga na to, ali ne namećite mu štivo. Ako je u problematičnom okruženju, saopštite mu to mirno i argumentovano. Ukoliko primetite da se povlači u sebe i da nema hrabrosti da se suprotstavi nasilju bilo koje vrste, učite ga hrabrosti na ličnom primeru. Kada vidi da vi reagujete na nepravdu, naučiće da brani svoje stavove.

Negujte detetovo fizičko i psihičko zdravlje. Samo zdrav i stabilan mališan postaje čovek koji zna da brine o sebi, a sutra i o vama. Insistirajte da odlazi u krevet na vreme od ranog detinjstva i da shvati kako je dobar san uslov za bistar um. Redovni obroci se podrazumevaju. Suzbijajte bes kod dece, jer oni su ljuti ukoliko su umorni, uznemireni ili gladni. Nemojte mu usađivati strah kako bi bilo mirno. Ne plašite ga. Svakom njegovom strahu priđite racionalno i objasnite mu šta je tu nerealno. Mora da zna da je suočavanje sa onim što se mora neminovno. I ne kupujte ljubav novcem, ne vadite novčanik ako je nešto uradilo kako treba. Zna se kad je vreme za poklone. Bitno je da dete ima svoj džeparac i da troši u okviru svojih mogućnosti. Pokažite mu kako se čini neko dobročinstvo i pomoć, od rođaka do komšija. Na taj način shvatiće značaj zahvalnosti.

Ljuto Dete
foto: Shutterstock

Brinite o sebi kako biste mogli da brinete za dete. To je jedna od najvećih roditeljskih odgovornosti. Ako dete drhti i strahuje za vaše zdravlje i boji se koliko ćete živeti, sve je uzalud. Nekad je život surov i pomoći nema, ali zapuštanje je čin koji od deteta pravi biće nesposobno za akciju. Kad vidi da ste odgovorni prema sebi, usvojiće taj model, pa će biti takvo i prema vama kad vas stignu godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs