NARODNI NAPICI ZA KOJE SE VERUJE DA ČISTE PLUĆA: 3 načina koja olakšavaju disanje nakon prehlade i gripa

Naši stari su vekovima koristili određene preparate kako bi očistili pluća i olakšali disanje posle virusne infekcije

Lepi & Zdravi
10:26h Autor:
NARODNI NAPICI ZA KOJE SE VERUJE DA ČISTE PLUĆA: 3 načina koja olakšavaju disanje nakon prehlade i gripa
Inhalacija kod kuće, Foto: Shutterstock

Naši stari su imali par proverenih recepata koje su koristili kako bi očistili pluća nakon gripe ili prehlade. Svi ovi narodni preparati su se pravili od domaćih sastojaka za koje se veruje da pomažu u čišćenju bronhija.

1. Zagorelo mleko

2 supene kašike šećera karamelizovati i preliti sa 250 ml mleka. Kada mleko proključa, dodati 1 malu kašičicu maslaca pa sve izmešati i piti pred spavanje.

2. Ovas i mleko

Čašu ovasa celog zrna preliti sa 500 ml mleka. Staviti na ringlu i kuvati dok se mleko ne smanji na pola. Zatim skloniti sa ringle, procediti i piti 2 puta dnevno, ujutru i uveče, pola sata pre obroka.

Mleko, šolja mlek
foto: Profimedia

3. Luk i šećer

Iseckajte veliku glavicu crnog luka i pospite je šećerom. Stavite na ringlu da se karamelizuje i formira sirup. Lekoviti sirup uzimati po jednu supenu kašiku 3 puta dnevno posle jela.

Inhalacije

Za lakši san posle gripa ili virusa, naši stari su praktikovali inhalaciju tako što su u lonac vode stavljali određene čajeve poput bosiljka ili nane. Ukoliko želite da se inhalirate na ovaj način u vrelu vodu možete staviti i ulje eukaliptusa ili četinara, a ista ulja možete staviti i u kupku nakon koje ćete leći u krevet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs