Spas kod kašlja

SVINJSKA MAST U 9 VODA: Ovako se pravi neprevaziđen narodni lek za bolesna pluća! (RECEPT)

Predstavljamo vam tri recepta koji važe za najefikasnije

Lepi & Zdravi
Autor:
SVINJSKA MAST U 9 VODA: Ovako se pravi neprevaziđen narodni lek za bolesna pluća! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Starinska kućna apoteka obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, "preprana" u devet voda, piše Lepa&srećna.

Naime, domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.

Svinjska Mast
foto: Shutterstock

Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.

Smatra se da mast umiruje upalne procese i "izvlači" temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs