ne igrajte se!

NAJČEŠĆI SIMPTOMI RAKA PLUĆA KOJE NIKAKO NE TREBA IGNORISATI: Veoma su podmukli, a evo kako ih na vreme prepoznati

Evo kako prepoznati najčešće simptome raka pluća koji mogu biti veoma podmukli.

Medicina
13:26h Autor:
NAJČEŠĆI SIMPTOMI RAKA PLUĆA KOJE NIKAKO NE TREBA IGNORISATI: Veoma su podmukli, a evo kako ih na vreme prepoznati
Kako prepoznati simptome raka pluća, Foto: Shutterstock

Rak pluća je nemilosrdna bolest i vodeći je uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji. Rano otkrivanje jedan je od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja. Ukoliko se otkrije na vreme, šanse za preživljavanje su između 70 i 80 odsto. Ako se zakasni - šanse su minimalne.

Rak pluća je podmukao i često ne daje jasne simptome kako bi ljudi posumnjali da su ozbiljno bolesni. Simptomi nisu specifični. Oboleli oseća tegobe, ali ih ne povezuje s plućima, a često ih i zanemaruje. Zato obratite pažnju na sledeće neprijatnosti koje mogu da budu simptomi ove bolesti.

Uporan kašalj Čest i dugotrajan kašalj koji traje duže od nekoliko nedelja traži urgentnu posetu lekaru. To isto važi ako vam se prečesto dešavaju infekcije disajnih organa.

Karcinom pluća
foto: Shutterstock

Nagli gubitak težine Ako ne držite dijetu i niste promenili navike u jelu, a kilogrami se tope i vidno mršavite, upaljena je crvena lampica. Svaki nevoljni gubitak kilograma je znak za uzbunu. Ćelije raka traže mnogo više energije od zdravih ćelija, zato troše i više kalorija. Osim toga, one utiču i na hormone koji kontrolišu apetit i želja za hranom se smanjuje.

Bol u grudima Nije samo srce uzrok bola u grudima. Nažalost, to su i pluća. Jako probadanje ili tup bol koji se ponavlja mogu da budu simptom karcinoma, zavisi od mesta na kom se pojavio.

Stalni umor Ako dobro spavate, a imate neprekidni osećaj umora kad se probudite, proverite između ostalog i pluća. Skoro 80 odsto pacijenata s karcinomom kažu da su osećali neopisiv umor za koji nisu znali razlog.

Karcinom pluća
foto: Shutterstock

Promuklost Promuklost koja traje duže od dve nedelje zahteva neodložan lekarski pregled. Tumor koji se ugnezdio u grudnom košu pritiska nerve u grkljanu koji pomeraju glasne žice. Ako niste prehlađeni, previše pričali, pili suviše hladna pića ili pevali do zore - odmah kod pulmologa.

Gubitak daha Otežano disanje i nedostatak vazduha mogu, nažalost, da budu znak kako je rastući tumor oštetio i živac koji je povezan s dijafragmom. To dovodi do niske koncentracije kiseonika u krvi i oboleli se često bori za dah ne znajući uzrok. Pregled lekara je neophodan.

Iskašljavanje krvi Svako "pljuvanje" krvi loš je znak i pojava čiji uzrok hitno treba proveriti. Ne mora da bude karcinom, lekar će pronaći uzrok. Shvatite ovo najozbiljnije!

Devojka, disanje, pluća, odmor, joga
foto: Shutterstock

NEOPHODNO JE OSTAVITI PUŠENJE

Rak pluća najčešće pogađa pušače, čak 90 odsto njih. Ugroženi su i pasivni pušači, oni koji ne puše, ali udišu duvanski dim. Nikada nije kasno da prestanete sa ovom lošom navikom, jer svaka godina bez cigareta znatno smanjuje rizik da obolite - u tom slučaju zdrave ćelije postepeno zamenjuju one oštećene u plućima. Nakon 15 godina od prestanka pušenja bivši pušači imaju isti rizik kao i nepušači.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs