pokazala studija

Naučnici tvrde: Žene koje rade stresne poslove teže ostaju u drugom stanju!

Autorka studije tvrdi da nije dokazano da stres uzrokuje neplodnost, ali pruža dokaze koji potkrepljuju povezanost mentalnog zdravlja sa dobrobiti tela

Trudnoća
Autor:
Naučnici tvrde: Žene koje rade stresne poslove teže ostaju u drugom stanju!
Foto: Profimedia

Žene koje su izložene stresu na radnom mestu teže ostaju trudne, tvrde naučnici.

Naime, istraživači sa Univerziteta Boston u Americi su napravili su studiju kojom su obuhvatili gotovo 5.000 žena koje su pokušavale da zatrudne.

Uporedili su izloženost stresu sa šansom za začećem i otkrili da se ta šansa umanjuje za 25 posto u stresnim situacijama.

"Ženama koje pokušavaju da dobiju dete trebalo bi pojasniti važnost postizanja zdrave ravnoteže između posla i porodičnog života te im pomoći da to realizujju", rekla je epidemiolog doktor Amelia Vesvlink, koja je i autorka ove studije.

Navike koje što pre treba da izbacite iz života: Svakodnevno vam stvaraju stres!

foto: Profimedia

U njenom istraživanju pod nazivom "Presto" učestovalo je 4.769 žena od 21 do 45 godina te 1.272 muškarca starijih od 21 godine".

Pratili su se parovi 12 meseci ili do začeća, a proučavali su i podatke muškaraca te i kod njih povezivali stres sa neplodnošću. Međutim, nisu pronašli toliko negativan uticaj kao što stres ostavlja na žene koje pokušavaju da zatrudne, prenosi Daily Mail.

Nivo stresa američkih i kanadskih državljana merili su pomoću instrumenta koji nazivaju - skala percepcije stresa (PSS).

Istražili su kako ispitanici doživljavaju svoj život te uzeli u obzir i njihovu rasu, etničku pripadnost, dohodak, način ishrane, navike spavanja i učestalost seksualnih odnosa. Otkrili su da i žene mlađe od 35 godina imaju problema sa začećem ukoliko su pod stresom.

Ranija istraživanja pokazala su kako povišen nivo hormona stresa (kortizola) u telu žena može da spreči ovulaciju. Žene koje rade vrlo stresne poslove pod većim su rizikom od nemogućnosti začeća.

Stres nestaje očas posla: Poslušajte ova 3 saveta blogerke, sigurno pale!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs