SAVET STRUČNJAKA

Prepuna krša i ne služi ničemu? Uredite garažu i iskoristite dodatni prostor!

Savršene ideje kako od neupotrebljene garaže stvoriti dodatni prostor!

Enterijer
Autor:
Prepuna krša i ne služi ničemu? Uredite garažu i iskoristite dodatni prostor!
Foto: Profimedia

Ako imate garažu koja zvrji prazna (ili pak prepuna) i smatrate da je pravo vreme da uradite nešto povodom toga, onda u nastavku teksta možete pogledati nekoliko naših predloga na osnovu kojih možete naći primenu za sopstvenu garažu, naročito ako njena funkcija kao garaže više ne stoji kao takva, a želite da pametno iskoristite dodatni prostor na pravi način.

Gostinjska soba, zašto da ne?

Kad imate pregršt dodatnog prostora, gostinjska soba se nameće kao logičan izbor, a naročito ako taj prostor garaža, koje same po sebi nikad nisu male. U slučaju da je vaša garaža prepuna krša kome ne znate ni kraja ni konca, a kamoli da li će vam bilo šta od toga ikad više zatrebati, prvo što treba da uradite jeste da se otarasite nepotrebnog i oslobodite prostor.

Čak iako nemate neki poseban budžet na raspolaganju, za početak je dovoljno da je okrečite, uradite dezinsekciju, i na kraju opremite nameštajem po vašem izboru i na način koji vam dozvoljava sama prostorija. Takođe, ako ste stvarno zagerajani da vašu garažu transformišete u spavaću sobu, imajteu vidu da ako nemate prozore u vašoj garaži, ta soba će biti jako mračna, a drugo je pitanje izolacije, tako da se ovakav poduhvat preporučuje ljudima koji žive u područjima sam umerenijom klimom.

Hibridna soba za različite namene

Ako zaista ne koristite garažu za često skladištenje automobila, ili imate dovoljan prostor ispred svog doma da vam garaža nije neophodna, ili ako posedujete stari automobil, u kojem slučaju je otkup kola dobar izbor, zašto ne biste iskoristili dodatni prostor koji imate na raspolaganju i napravili hibridnu sobu.

Ovakve sobe služe u situacijama kada vi i vaši ukućani imate više različitih potreba, i kada prostor garaže možete izdeliti tako da odgovara svima vama. Pa tako, možete napraviti odeljak za neku vrstu zanata, kao što je recimo šivenje, odeljak za prostiranje veša, ili dodatni prostor za skladištenje. Kod pravljenja ovakve sobe, najbitnije je da uočite kakva vrsta rasporeda vam odgovara, kako biste izbegli skučen i pretrpan prostor koji ste se od početka trudili da izbegnete.

Kancelarija, studio ili atelje

Ako vam je potrebno mesto da radite od kuće, onda je ova opcija pravi izbor za vas, kakva god da je vaša profesija. Postoji bezbroj varijanti, i jedino od vas zavisi kako biste želeli da realizujete ovaj prostor. Na primer, dovoljno je jedno krečenje kako biste malo osvežili prostoriju, a bela boja je odličan izbor ako vam za vaše potrebe odgovara neutralna pozadina i maksimalno odbijanje svetlosti.

Takođe, ako nemojte menjati ono što je dobro kod vaše garaže, kao što su na primer betonski podovi koji su praktični i laki za održavanje. Takođe, ne trudite se da pokrijete sve grede, pošto taj stil doprinosi zanimljivom rustičnom izgledu. Nakon što ste uredili kostur prostorije, ostatak ćete uklopiti u skladu sa radom koji obavljate. Umetnici će, na primer, verovatno više voleti da vrata od garaže ostavljaju otvorena zbog dodatnog svetla, dok će poslovni ljudi možda želeti da ubace neki veći sto koji će istovremeno služiti i kao radna površina, i kao deo za sastanke.

Letnja kuhinja uvek dobro dođe

Letnja kuhinja je odličan izbor za sve domaćice kojima je dosta mirisa koji se zadržavaju u celoj kući za vreme pripeme ozbiljnih zaliha hrane, kao što je na primer zimnica, pa čak i tokom spremanja najobičnijeg ručka. Takođe, letnja kuhinja je odlična varijanta za vreme vrelih meseci, kada je kuvanje bilo kakve hrane samo po sebi poduhvat.

Ako svoju garažu odlučite da pretvorite u letnju kuhinju, najbitnije da je prvo raščistite, okrečite, i proverite instalacije koje već imate, da biste znali koliko možete da manevrišete, i šta vam je potrebno od opreme i kuhinjskih elemenata koje ćete koristiti. Ovaj prostor je takođe odličan ako ste ljubitelj roštilja, pa uvek možete izbaciti rešetku i razgoreti roštilj za vreme sunčanih dana, a najbolje od svega je što vrata garaže možete držati otvorena, i tako izbeći nagomilavanje dima i taloženje mirisa kuvane hrane.

Na kraju, za koju god varijantu da ste se odlučili, uvek možete, ako vam budžet to dozvoljava, naravno, uložiti u prozore, ako ih nemate i dodatne električne instalacije za koje je potrebno angažovati profesionalca, sve u službi bolje funkcionalnosti dodatnog prostora koji želite da opremite.

Uređenje enterijera: Trik da vaš dom pretvorite u luksuzan ambijent! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs