obratite pažnju

Postporođajna depresija: Otvoreno i iskreno o problemu sa kojim se suočavaju milioni novih mama!

Ovaj termin opisuje čitav raspon psihičkih i emotivnih promena koje veliki broj novih majki oseća nakon porođaja.  Dobra vest je da se ovaj problem može uspešno pobediti! 

Trudnoća
Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Šta je postporođajna depresija? 

 

Postporođajna depresija je kompleksan miks psihičkih, emotivnih i promena ponašanja koje se dešavaju ženama nakon porođaja. Spada u teži oblik depresije koji traje i do nekoliko nedelja nakon porođaja. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu dužine perioda između porođaja i trenutka nastupanja depresije, kao i ozbiljnosti depresije.

 

Često se postporođajna depresija povezuje sa hemijskim, društvenim i psihološkim promenama koje se odnose na rođenje deteta. Ovaj termin opisuje čitav raspon psihičkih i emotivnih promena koje veliki broj novih majki oseća. Dobra vest je da se ovaj problem može uspešno pobediti lekovima ili savetovanjem. 

Hemijske poromene koje se dešavaju podrazumevaju drastičan pad nivoa hormona nakon porođaja. Jasna veza između ovog pada nivoa hormona i depresije još uvek nije jasno određena.

 

Ono što se sa sigurnošću zna jeste da se nivoi estrogena i progesterona, ženskih reproduktivnih hormona, deset puta povećaju tokom trudnoće.  A onda nakon porođaja njihovi nivoi značajno opadnu. Samo 3 dana posle porođaja, ovi hormoni se vraćaju na nivo na kom su bili pre trudnoće! 

 

Simptomi 

 

Simptomi uključuju: promene u apetitu, umor, smanjen libido, probleme sa spavanjem, česte promene raspoloženja, itd. Oni su takođe proraćeni uobičajenim simptomima jake depresije, koji nisu uobičajeni nakon porođaja. To su depresivno ponašanje, osećaj bespomoći, gubitak svakog vida zadovoljstva, gubitak nade, suicidne misli ili misli o povređivanju nekog drugog. 

 

Faktori koji utiču na stvaranje postoporođajne depresije

 

Neki od faktora su: istorijat depresivnih problema u nekom periodu pre ili tokom trudnoće, što ste mlađi - veće su šanse za javljanje ove vrste depresije,koliko dece imate (što ih je više, veće su šanse da u nekoj narednoj trudnoći patite od ovoga), ograničena socijalna podrška, ako živite sami, ili imate probleme u braku

 

Nakon što prođe termin za porođaj: Kada prenesena trudnoća postaje problem!

foto: Profimedia

Da li se postporođajna depresije često javlja? 

 

Većina novih majki iskusi neki vid ovog problema nakon porođaja. Jedna od 10 žena će razviti ovaj problem, dok će jedna od 1.000 žena patiti od još ozbiljnijeg "poremećaja" koji se naziva postoporođajna psihoza. 

 

Kako se leči postporođajna depresija? 

 

Tretira se u zavisnosti od tipa i ozbiljnosti simptoma koji se javljaju. Opcije uključuju antidepresive i lekove protiv anksioznosti, psihoterapiju i učestvovanje u različitim grupama podrške. 

 

Kada bi trebalo potražiti stručnu pomoć? 

 

Postporođajna depresija koja se ne leči može biti opasna po nove mame i njihovu decu. Žena bi trebalo da potraži stručnu pomoć ako: 

 

  • simptomi traju preko 2 nedelje
  • ako ne može normalno da funkcioniše
  • ako ne može da se bori sa svakodnevnim situacijama
  • ako poželi da naudi sebi ili svojoj bebi
  • ako se oseća anksiozno, uznemireno ili uplašeno veći deo dana

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...