Moć životinja

Japanci iskorenili stres na poslu: Mačke i koze im šetaju po kancelarijama!

Mnoge japanske kompanije su se okrenule životinjama u svrhu smanjivanja stresa i napetosti na radnom mestu
Ljubimci 22.05.2017. - 19:10h Autor: Beta
Foto: Thinkstock

Jedna firma u Japanu, zemlji gde su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhiskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa - mačke!

 

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej (Ferray) devet mačaka skaču na kolena zaposlenim, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

 

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku "mačke u kancelariji" 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenim da dođu sa svojom mačkom. Rekao je i da daje 5.000 jena (40 evra) mesečno svakom ko spase mačku.

 

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama u svrhu smanjivanja stresa i napetosti na radnom mestu.

 

U japanskom ogranku firme Orakl (Oracle) pas nazvan Kendi postao je njihov "ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene, može da se pročita na njihovom internet sajtu. Orakl u Japanu ima psa u kancelariji od 1991. i Kendi koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

 

Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup "zaposlila je" u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe.

 

Tokio ima šezdesetak kafea gde su zvanično dozvoljene mačke i gde se slobodno šetaju medju klijentima.

 

Mačka može da vidi zle duhove u kući: Ako se ovako ponaša, čuvajte se!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...