Upozorenje

Izumiranje žirafa: Velika opasnost preti najvišim životinjama!

Njihova populacija pada zbog krivolova i gubitka prirodnog staništa, a u samo 15 godina, ona se smanjila za čak 43 odsto
Ljubimci
18:24h Autor: ,
Izumiranje žirafa: Velika opasnost preti najvišim životinjama!
Foto: Thinkstock

Populacija žirafa opasno pada, ali sve do sada tom problemu se nije pristupalo sa velikom zabrinutošću. Međutim, nove brojke pokazuju kako je vreme za veliku zabrinutost. Naime, njihova populacija pada zbog krivolova i gubitka staništa, a za samo 15 godina, ona se smanjila za čak 43 odsto, prenosi Index.hr.

Sindrom Toma i Džerija: Da li i vaša mačka pati od ove bolesti?

I dok se oko pada broja populacije gorila, slonova i nosoroga javila zabrinutost, naučnici upozoravaju kako izumiranje žirafa prolazi uglavnom nezapaženo. Njihova brojnost se 1999. godine kretala oko 140 hiljada, dok ih danas ima otprilike 80 hiljada, što naučnici nazivaju "tihim izumiranjem".

Prema podacima namibijske Organizacije za proučavanje i očuvanje žirafa, one danas naseljavaju 21 afričku zemlju, ali veliki deo njihovih staništa služi za ljudsku upotrebu, posebno poljoprivredu. Čak i na mestima gde njihovi travnjaci ostaju netaknuti, fragmentacija uzrokovana razvojem, ograničila je njihov opseg i genetske raznolikosti, dok klimatske promene mogu podstaknuti duge suše, zbog čega se žirafe hrane poljoprivredničkim usevima.

Labrador bi da se brčka: Voli more više od svega! (VIDEO)

Upravo zato žirafe su među lokalnim stanovništvom na glasu kao velike štetočine, zbog čega im sve više preti krivolov. Među glavne razloge za krivolov svakako spada i njihova čvrsta i izdržljiva koža, ali i verovanja kako žirafin mozak i koštana srž mogu da izleče HIV, a cene glave ili kostiju dosežu i do 140 dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs