saznajte više

5 SAVETA ZA UREĐENJE OTVORENE DNEVNE SOBE: Birajte niži nameštaj, ova boja je čisto savršenstvo! (FOTO)

Konfiguracije stanova i kuća menjale su se tokom godina i neki trendovi dolaze i prolaze veoma brzo, dok se drugi ipak zadržavaju nešto duže. Koncept otvorene dnevne sobe nije nešto što je novo, ali načini na koje se to iskorišćava variraju iz sezone u sezonu.

Enterijer
12:08h Autor:
5 SAVETA ZA UREĐENJE OTVORENE DNEVNE SOBE: Birajte niži nameštaj, ova boja je čisto savršenstvo! (FOTO)
Foto: Instagram / archdigest

Dnevna soba je prostor u kome se može raditi puno toga i ona se može prilagoditi tim aktivnostima – igranju sa decom, filmskim ili serijskim maratonima, kao i druženju sa gostima. Oblast oko kauča i televizora ne mora da bude pretrpana stvarima da bi služila svojoj svrsi, a kako je najbolje možete iskoristiti, saznajte u nastavku.

Budite taktični

Čak i kada nemate puno prostora na raspolaganju, možete dobrim izborima učiniti da on deluje veće. Izaberite nameštaj koji je niži, poput stola u dnevnoj sobi, i delovaće kao da imate više prostora do plafona. Sa druge strane, ako vam polica za knjige odgovara u dnevnoj sobi, iskoristite onu koja ide skroz do plafona jer taj prostor ne biste koristili drugačije. Iako ne biste to pomislili, veliki tepisi otvaraju prostor i ujedno štite pod, a dodatak umetničkih dela na zidovima i policama daće dodatan šmek celom domu.

Udoban prostor uz senfžutu boju

Dnevna soba može da bude u bilo kojoj nijansi koju poželite i lako se može desiti da se pogubite birajući onu koju ćete iskoristiti za zidove. Pored nekih klasičnih varijanti, kao što je bela boja, pojedini stručnjaci savetuju da se okrenemo oker i senf nijansama žute boje. Ovakva boja, kažu oni, dobar je izbor za porodične prostorije i uklapa se dobro i sa svetlijim i sa tamnijim nameštajem, što ne sužava kasniji izbor.

Birajte lakši nameštaj

Jedna od najboljih karakteristika otvorenog prostora je što ima puno mogućnosti za kombinovanje i premeštanje stvari. Da biste to zaista i mogli kada za tim dođe potrebe, savet je da birate nešto lakši nameštaj koji se lakše može pomeriti. Za dnevnu sobu izbegavajte police od punog drveta i ogromne ugaone garniture, a posvetite se nekim manjim komadima koji se mogu kombinovati uz druge elemente. Stočići, fotelje, taburei i mnogi drugi sitni komadi biće i te kako funkcionalni, a mogu ulepšati prostor.

Iskoristite prostor u potpunosti

Ovo možda i ne treba spominjati, ali korišćenje svakog dela prostora je poželjno, a postoji puno načina da to učinite. Napravite skladište za igračke i deo gde mališani mogu da se igraju na prostirkama, ali tako da to ne zaklanja trpezarijski deo ili deo oko televizora. Okačite bicikl na zid ili napravite dasku za peglanje koja se spušta iz zida i ne zauzima prostor sve vreme. Ima puno ideja, samo treba razmotriti koje su najpraktičnije.

Razbijte tradicionalni raspored

Kada uđemo u dnevnu sobu, svi već imamo neka očekivanja gde šta treba da stoji, a to je zato što se njihov osnovni koncept nije toliko menjao. Međutim, kod otvorenog prostora ima mesta da se te norme razbiju. To može da bude doslovce, u slučaju razbijanja pojedinog zida, ili malo neutralnije, dodavanjem delova koji se možda ne bi tu očekivali. Na primer, možete postaviti radni sto u udubljenje u zidu, napraviti šank ili na drugi način odvojiti kuhinju od trpezarije i ostatka dnevne sobe, ili ušuškati ćošak oko police foteljom za čitanje i drugim dekorativnim elementima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs