SAZNAJTE OD STRUČNJAKA

MIKROBIOLOZI UPOZORAVAJU: Šta se dešava sa bakterijama, ako odeću peremo na 30 i 40 stepeni?

Stručnjaci upozoravaju da ovo nije bezbedan način pranja veša, evo i zašto!

Enterijer
Autor:
MIKROBIOLOZI UPOZORAVAJU: Šta se dešava sa bakterijama, ako odeću peremo na 30 i 40 stepeni?
Foto: Shutterstock

Mikrobiolozi savetuju da se odeća pere na najmanje 60°C, što posebno važi za dečju odeću jer su deca osetljivija i imunitet im nije uvek potpuno razvijen.

Iako se pranje veša na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja, ali i ekološki prihvatljivija, neka istraživanja su tu ideju opovrgla i rekla kako bi veš ipak trebalo da se pere na nešto višim temperaturama.

Bezbedno pranje veša
Bezbedno pranje veša foto: Shutterstock

Prema istraživačima, odeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenosi bakterije poput ešerihije koli, koja živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37°C stepeni. To znači da ih niska temperatura od 30°C neće ubiti.

Mikrobiolozi iz tog razloga savetuju da se odeća pere na najmanje 60°C, što posebno važi za dečju odeću jer su deca osetljivija i imunitet im nije uvek razvijen u potpunosti. Ali isto važi i za i intimno rublje, kao i za posteljinu i peškire

A da biste bili sigurni da ste se pranjem rešili svih bakterija, stručnjaci savetuju i da povremeno ‘okrenete’ i prazan bubanj u mašini. Praznan bubanj, upalite na najvišu temperaturu, na 90°C stepeni, kako biste se rešili svih bakterija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs