NIJE TEŠKO

Ovo su tajne uspešnog gajenja biljaka: Pet vrsta sobnog cveća koje ne zahteva posebnu brigu i sigurno će vam uspeti!

Tajna uspešnog gajenja sobnog bilja je u pravilnom izboru vrsta koje će se najbolje prilagoditi uslovima u stanu ili kući

Enterijer
Autor:
Ovo su tajne uspešnog gajenja biljaka: Pet vrsta sobnog cveća koje ne zahteva posebnu brigu i sigurno će vam uspeti!
Foto: Shutterstock

Biljkama su potrebni odgovarajuća temperatura, svetlost i vlažnost vazduha, ali kako se te potrebe razlikuju za svaku vrstu, važno je naći pravu meru. Izbor zavisi i od toga koliko ste vešti s biljkama i imate li vremena da im se posvetite. Za ljubitelje cveća koji nemaju mnogo vremena postoji veliki izbor među onim vrstama koje su otpornije i ne zahtevaju previše brige.

S dolaskom zime sobnom cveću mora da se pruži dodatna nega. Pošto je većina kućnih biljaka iz tropskih krajeva, vole vlažan vazduh i visoku temperaturu, a tokom dana biljkama treba više svetlosti, pa je poželjno da budu blizu prozora, a uveče ih odmaknite kako se noću ne bi smrzle.

Cveće se ne sme stavljati blizu izvora toplote. Promaja i nagle promene temperature u prostoriji biljkama ne odgovaraju. Ako je vazduh suv u stanovima s centralnim grejanjem, orošavanje posebno prija fikusu bendžaminu, maranti, papratima i drvetu života. Orošavanje ne podnose vrste s dlačicama na lišću, afrička ljubičica ili gloksinija. Biljke koje su u cvetu treba više zalivati, a kaktuse, filodendron, difenbahiju, ehmeju, nidularijum ređe. Vodena palma traži obilno zalivanje cele godine. Voda treba da je odstajala, bez kreča i da je sobne temperature. Optimalna temperatura prostorije je 15–20 stepeni. Biljke koje se zimi odmaraju, kao što su oleander, hibiskus, palma, limun, pomorandža, treba držati u hladnijoj prostoriji, od dva stepena do 10 stepeni.

5 BILJAKA KOJE SE LAKO GAJE

1. Sanseverija

Sobni cvet poseban po svojim mesnatim, uspravnim, dugačkim listovima, koji se, zavisno od vrste, razlikuju po šarama i bojama. Održavanje nije zahtevno. Može da izdrži i izložena suncu, ali i u senci. Ne voli veliku vlagu u vazduhu, pa može da stoji i blizu radijatora.

foto: Shutterstock

2. Dracena

Biljka mekih i povijenih zelenih ili crvenkastih listova može da poraste od jednog do tri metra. Raste prilično sporo, ali je dugovečna. Najbolje je da se postavi u svetlu prostoriju, dalje od direktnog sunca. Idealna temperatura za rast je od 17 do 27 stepeni, a tokom zime može da bude malo niža. Zimi zalivanje treba smanjiti.

foto: Shutterstock

3. Fikus

Biljka koja je prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima. Kod fikusa su bitne dve stvari za održavanje – osigurati dovoljnu toplotu i vlagu. Fikus voli polusenu. Kada jednom odaberete mesto, nemojte da ga selite, jer to ne voli. Prilikom odabira mesta izbegavajte blizinu ulaznih vrata, radijatora i klima-uređaja.

foto: Shutterstok

4. Filadendron

Jedna od najotpornijih sobnih vrsta. Listovi krupnolisnog filodendrona dostižu i više od metra u prečniku, tamnozeleni su, s izrazitim otvorima, i izvanredno se uklapaju u svaki enterijer. Filodendron potiče iz tropskih predela, gde raste u prirodi. U sobnim uslovima nije izbirljiv. Dovoljno je ako mu obezbedimo toplotu iznad 15 stepeni i dovoljno vlage. Treba da se prihranjuje jer zbog obilne mase zahteva dosta hrane. Jednom nedeljno treba listove obrisati od prašine sunđerom natopljenim u mlakoj vodi.

foto: Shutterstock

5. Juka/Drvo života

Juka voli vrlo svetla mesta, a ne smeta joj ni kada je izložena suncu. Neke vrste čak prezime i napolju. Podnosi suv vazduh, topla i prohladna mesta, a najbolje napreduje na umerenoj temperaturi od 10 do 18 stepeni. U novije vreme pojavile su se vrste s dekorativnim oblicima i bojama listova, ali im je otpornost zajednička karakteristika s izvornim "drvetom života".

foto: Thinkstock

(Stil.kurir.rs/Blicžena)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs