Praktični saveti

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvetaće bujnim cvetom cele zime!

Nezamislivo je da postoji cvet koji mrzi sunce, a voli mnogo vode - ali to je Decembar

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Šta treba da uradite kako bi decembar počeo bujno da cveta? Teško je verovati da postoji cvet koji mrzi sunce, a obožava vodu, ali postoji. Pogodili ste, to je božićni kaktus ili decembar.

 

Naziv je dobio po tome što bujno cveta od kraja novembra pa sve do kraja januara. I nema lepšeg zimskog cveta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lenja za cvetanje.

 

Mnogi greše pa ovaj divni cvet neguju kao da je kaktus. Iako u svom nazivu nosi ovo ime, božićni kaktus je cvet koji ne sme da se ostavi bez vode i u prostoriji sa suvim vazduhom.

foto: Shutterstock

 

 

Pravila za negu decembra:

 

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni Celzijusa.

 

2. Kad dođe leto, ovaj cvet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zalivate.

 

3. Decembar spada u kapriciozni cvet koji ne sme da se dira u sezoni cvetanja: ako tokom cvetanja premestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvetanje.

 

4. Kad dođe proleće, decembar opskrbite sa đubrivom za cveće. Biljka će najviše da raste i lista tokom leta, pa je tada đubrite dva puta mesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

 

5. Nikad ne secite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, lepše i bogatije cvetaju.

 

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cveta.

 

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomešanom sa krupnim peskom ili usitnjenim ugljom.

 

7. Početkom decembra ovaj cvet stavite u dobro osvetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svetlost. Tada će se probuditi i bujno cvetati.

 

Savet plus:

 

Kada decembar prestane da cveta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvetanja. Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mesto.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...