UKOLIKO PATITE OD ALERGIJA, NEKU OD OVIH 10 BILJAKA JE POŽELJNO DA IMATE U KUĆI: Prečišćavaju vazduh i olakšavaju život

Sve više ljudi pati od alergija ali je u zadnje vreme i visok stepen zagađenja vazduha.

Enterijer
Autor:
UKOLIKO PATITE OD ALERGIJA, NEKU OD OVIH 10 BILJAKA JE POŽELJNO DA IMATE U KUĆI: Prečišćavaju vazduh i olakšavaju život
Foto: Shutterstock

Stručnjaci predlažu da nabavite neke od ovih biljaka koje uspešno prečišćavaju vazduh i sprečavaju alergijski kašalj.

Srbija je već dugo svetski lider kada je reč o zagađenju vazduha. Ako ne možete mnogo da uradite na makro planu, u svoj mikro svet zvani dom, unesite biljke koje najbolje pročišćavaju vazduh

Ukoliko vam se dešava da ujutru, čim ustanete, kijate i po nekoliko puta uzastopno - to znači da ste alergični. Nešto postoji u vašem okruženju što vam "ne dozvoljava" da dišete neometano.

1. Spatifilum

Svojim elegantnim šarmom krasi svaki enterijer! Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove. Ljubitelji cveća tvrde da, osim što ima prelepe cvetove, ovo cveće je vrlo lako za uzgoj.

Spatifilum
foto: Shutterstock

2. Dracena marginata

Jedna je od najčešće gajenih sobnih biljaka. Osim zbog dekorativnosti, gaji se i zato što je veoma otporna biljka i laka za održavanje pa je mogu uspešno gajiti i početnici. Na prirodnom staništu, u Africi, dracena raste kao veliko drvo. U mnogim krajevima sveta zove se „Zmajevo drvo“ ili „Ženski zmaj“.

Zmajevo drvo, Dracena marginata
foto: Shutterstock

3. Aglaonema

Dekorativna, zimzelena biljka, poreklom iz Kine. Upečatljiva je zbog velikih varijacija boja – od tamno zelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu, što je čini veoma popularnom dekorativnom biljkom. Ovo je sporo rastuća, veoma atraktivna biljka zbog svojih krupnih listova.

Aglaonema
foto: Shutterstock

4. Fikus gumijevac ili drvo gume

Stablo iz porodice dudova a ime vrste elastica je dobio po tome što su mu svi delovi puni gumastog lateksa. U našim uslovima, ficus elastica može narasti do dva metra držanjem u saksiji.

Fikus gumijevac
foto: Shutterstock

5. Kućna paprat

Poznata i pod nazivom “sobna”, “kovrdžava” ili “čupava” paprat, je vrsta paprati koja se gaji baš kao sobna biljka. S obzirom na to da u prostorijama i kancelarijama obično ima vrlo malo prirodnog svetla, sobna paprat se pripremila na to, i potpuno joj odgovaraju uslovi.

kućna paprat
foto: Profimedia

6. Sanseverija

Zbog karakterističnih listova sanseverija se popularno naziva indijansko pero. Mada je poznata i kao sablja, sabljarka, đavoljev jezik i svekrvin jezik. Spada u cveće koje je lako za održavanje. Zapravo, ona je idealna za ljude koji nemaju dovoljno vremena da se posvete gajenju biljaka. Te ne čudi što se često sreće u kancelarijama.

Sanseverija, svekrvin jezik
foto: Shutterstock

7. Aloe vera

Drevna biljka koja se od davnina koristila pri lečenju, zbog svoje neopisivo velike lekovitosti. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima nazivala se i kraljicom lekovitih biljaka, dok je danas zauzela i mesto jedne od najznačajnijih ukrasnih biljaka koja krasi domove stotina miliona ljudi!

Aloe Vera
foto: Shutterstock

8. Leptir palma ili areka

Ključni faktor za uspešan uzgoj areka palme u kući je, dovoljna količina svetlosti. Potrebno im je jako, indirektno svetlo, koje dopire sa južnog ili zapadnog prozora. Kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi dobijaju žutozelenu boju.

Areka palma
foto: Shutterstock

9. Fikus

Biljka koja decenijama vlada u zatvorenom prostoru je graciozni fikus, sa svojim sjajnim, kožastim listovima. Ukoliko se pravilno brinete o fikusu, ova biljka može da doživi i 20 godina.

Bendžamin, Fikus Bendžamin
foto: Profimedia

10. Engleski bršljan

Predstavlja zimzelenu biljku puzavicu, koja se prilepljuje na površinu na kojoj se razvija i raste. Zbog načina života, spada u biljke parazite, ali takođe spada i u neobičnu biljku koja se koristi i kao ukrasno cveće.

Njegovim prisustvom Vaš dom može podsećati na pravu šumsku oazu. Bršljan se drugačije naziva i Hedera helix, a ovaj naziv potiče od istoimene grčke reči koja znači ,,podloga”.

Engleski bršljan je vrsta idealna za prečišćavanje vazduha, jer se pokazao kao odličan u upijanju formaldehida iz vazduha.

Engleski bršljan, Bršljan, saksija, Cveće
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs