NAJMUDRIJI SAVET KOJI SAM DOBILA OD SVOJE BAKE: "Ne dozvoli da tvoje šerpe sijaju više od tvog života"

Ne dozvoli da bilo koja materijalna stvar nadmaši sjaj tvog unutrašnjeg sveta

Porodica
Autor:
NAJMUDRIJI SAVET KOJI SAM DOBILA OD SVOJE BAKE: "Ne dozvoli da tvoje šerpe sijaju više od tvog života"
Domaćica, Foto: Shutterstock

Naše balkanske bake su poput čuvara mudrosti u našem životu. Dele savete sa težinom životnog iskustva, a neretko kao produkt dobijemo veliku životnu filozofiju.

Jedan od najdragocenijih saveta koji je prenosila bio je ovaj: "Ne dozvoli da tvoje šerpe sijaju više od tvog života."

Kao dete, ovo mi se činilo kao čudna izreka, ali kako sam odrastala, shvatila sam poentu njenih reči. U našem svetu gde se često procenjujemo prema materijalnom blistavilu i površinskim sjajem, baka me učila da pravim vrednosti treba tražiti u suštini.

domaćica, majka
foto: Shutterstock

"Neka tvoj život bude obogaćen ljubavlju, saosećanjem, saznanjem i iskustvima", govorila je, "jer to je ono što stvarno čini život vrednim življenja."

Nije baka mislia konkretno na šerpu, nego "pod moranje" čistu kuhinju, svakodnevno i "pod obavezno" skuvan ručak, uvek oprane sudove, ispeglan veš i stan sređen pod konac, ako će za to da trpe druge, važnije stvari.

I da, važnije je pročitati dobru knjigu, otputovati negde, pomaziti ljubimca, zaliti omiljenu biljku, pozvati prijateljicu.

Deca u manjem uzrastu sećaće se vremena koje su mame provele sa njima, igre, smeha i toplog zagrljaja, neće se sećati da li su igračke u svakom momentu bile složene.

kiša, kabanica, mama i dete
foto: Shutterstock

Njen savet podsticao me da negujem prijateljstva, da istražujem svet oko sebe i da se razvijam kao osoba. Shvatila sam da sjaj u mom životu dolazi iz trenutaka deljenja smeha sa dragim ljudima, iz avantura i izazova koji obogaćuju moje iskustvo, iz saznanja koje stičem putem učenja i otkrivanja.

Bakin savet nije banalna priča o šerpama u kuhinji.

Bio je o prioritetima, vrednostima i suštini života. Podsećao me je da ne dozvolim materijalnim stvarima da zasene stvarne dragocenosti, da ne dozvolim da sjaj bilo koje stvari nadmaši sjaj mog unutrašnjeg sveta.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs