Ukras svakog doma

Biljka koju ne možete da ubijete: Ona će vam oprostiti i ako zaboravite da je zalijete i ako nema dovoljno sunca! (FOTO)

Samo za one kojima gajenje sobnog bilja ne ide od ruke

Enterijer
Autor:
Biljka koju ne možete da ubijete: Ona će vam oprostiti i ako zaboravite da je zalijete i ako nema dovoljno sunca! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Biljka s kojom sigurno nećete imati problema, što se tiče održavanja u životu je zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

foto: Shutterstock

Ova zimzelena biljka poreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Zbog zanimljivog izgleda i lakog održavanja zamija je jako popularna u domovima.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusa. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.

Zalivajte je otprilike jednom mesečno pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi da žute.

Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili delenje stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti deo se stvara jako sporo. Cveta od sredine leta do rane jeseni, a njen neobičan cvet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mešovita zemlje kao drugim sukulentima te uspeva u supstratu koji ima više humusa.

Zamiji posudu menjajte tek kad se saksija napuzi rizomima, odnosno stabljikama.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs