NIJE LAKO OVO ČUTI...

Pet znakova da vas je odgajila narcisoidna osoba: Evo kako se to odrazilo na vašu ličnost!

Odrastati uz narciosoidnog roditelja ima duboke i dalekosežne posledice po psihu i ponašanje deteta u zrelom dobu.

Vaše dete & vi
16:57h
Foto: Shutterstock

Naučite što više možete o narcisoidnosti kako biste mogli identifikovati  disfunkcionalne poruke s kojima ste rasli kako biste se mogli boriti protiv njih.

 

Narcisoidne osobe dolaze u različitim oblicima i njihovi simptomi variraju kroz celi spektar, ali postoji nekoliko stvari pomoću kojih možemo zaključiti jesu li neka deca odgajana u narcisoidnim porodicama.

 

U tačkama ispod navedeni su znakovi narcisoidnog roditelja i ono što odrasla deca treba da učine kako bi prekinula ciklus destruktivnih odluka.

 

1. NEMATE OSEĆAJ SVOG JA, SVOJIH ŽELJA, POTREBA I SVOJIH CILJEVA

 

Karakteristična osobina narcizma je grandioznost: mišljenja ili osećaji da je netko superiorniji od drugih, iako ne postoje postignuća koja bi to mogla potkrepiti. Narcisoidni roditelji sebe mogu videti kao elitu, ali zato što nikada nisu postigli određeni nivo uspeha, oni nalaze smisao u življenju posredno preko svoje dece.

 

Mnoga deca narcisoidnih roditelja će reći: ‘Nisam siguran kako sam završio u ovoj struci, jer nikada nisam znao šta tačno želim.’ ili: ‘Uvek sam osećao da izigravam odraz moje majke, a ne da sam samostalna osoba.’

 

Pokušajte se držati podalje ili ne ostvarujte nikakav kontakt s nasilnim ili manipulativnim roditeljima. Nisu svi narcisoidni roditelji nasilni. Pa ipak, roditelji s ekstremnim oblicima narcisoidnosti mogu navesti svoju decu da se osećaju isprazno i nekada je najsigurniji način za decu da ograniče svoje izlaganje ovakvim toksičnim odnosima, pogotovo ako roditelji ne misle da imaju nešto zbog čega bi trebali da se izvine.

 

Postoje tri znaka zbog kojih bi dete trebalo smanjiti kontakt ili ga u potpunosti prekinuti sa svojim roditeljima: zlostavljanje, poricanje i psihopatija. Niko nikada ne bi trebao trpiti emotivno ili psihičko zlostavljanje i ako roditelji ne mogu priznati činjenicu da problem postoji, tada je vrlo mala šansa da će se ovakvo stanje promeniti.

 

Psihopatija, koja u ovom slučaju izgleda kao obrazac lako izgovorenih laži i bezočne manipulacije, ukazuje da roditelji, ne samo da su loši u stavljanju u tuđu kožu – već možda pate od nedostatka empatije prema drugima, te im možda čak nedostaje i savest.

2. ČINI VAM SE DA STE KAO OTIRAČ

 

Narcisoidan roditelj će gaziti preko članova svoje porodice kako bi ostvario svoje želje ne mareći previše za potrebe drugih. Zbog toga, neka odrasla deca narcisoidnih osoba će se zapravo previše ispravljati i povijati kako bi bili sigurni da ih više niko nikada ne vidi na takav način.

 

S druge strane, verojatno su odgajani celoga života kao da njihove potrebe nisu važne. Bilo kako bilo, rezultat je isti: oni dopuštaju ljudima da ih gaze jer nisu u dodiru sa svojim potrebama i ne znaju kako ih izraziti. Oni nisu u stanju reći: ‘Ja vrijedim’ i ‘Ja imam potrebe’ jer to smatraju narcisoidnošću. Neko ko se bori da i sam ne bude narcisoidan roditelj upadne upravo u tu zamku.

 

Naučite što više možete o narcisoidnosti kako biste mogli identifikovati disfunkcionalne poruke s kojima ste rasli, kako biste se mogli boriti protiv njih.

 

3. BOJITE SE DA BISTE I SAMI MOGLI BITI NARCISOIDNI

 

Ne ispravljaju se prekomerno svi oni koji imaju reakciju na viđeni narcizam. Nekoj deci je jedini način izbegavanja ismejavanja i zlostavljanja taj da i sami postanu narcisoidni i tokom godina ta taktika preživljavanja postaje deo njihovog pogleda na svet.

 

Odrasla deca koja prihvate ove mehanizme mogla bi se uhvatiti kako drugima ulivaju isti osećaj straha – ukorenjen u detinjstvu – zbog toga što smatraju ako ne pokažu odmah svoju snagu, mogli bi biti slomljeni, baš kao nekad kad su bili mladi.

 

Potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da prekinete obrasce okrutnog ponašanja, pogotovo ako već imate partnera i/ili decu. Trebate naučiti osećati ugodne osećaje i izražavati ranjive osećaje poput tuge, samoće, straha i privrženosti, onima koje volite.

4. OSEĆATE SE SNAŽNO TAKMIČARSKI RASPOLOŽENI PREMA VAŠEM BRATU/SESTRI ILI IM DUBOKO ZAMERATE

 

Narcisoidne osobe imaju problema s ličnim granicama i ljude doživljavaju kao produžetak samih sebe. U porodicama s više dece, jedan među njima bi mogao biti izabran da odražava najbolje kvalitete narcisa. Oni dobijaju najviše pažnje, pohvale i podrške, isto tako su i pod velikim pritiskom.

Drugo dete može biti roditeljima meta okrivljavanja i srama, žrtveno jagnje koje nikada ne može učiniti ništa tako dobro da bi se moglo uporediti s onim što radi izabrano dete. Oni ih, takođe, mogu okrivljavati što je razlog zašto je narcisoidni roditelj primoran delovati na agresivan način.

 

Obe projekcije su dve različite strane narcisoidne osobnosti, ali izabrano dete i žrtveno jagnje će imati dva različita detinjstva i zbog toga bi mogao prevladavati jaz među njima, čak i u odrasloj dobi.

 

Pokušajte dopreti do svog brata/sestre sa svim onim što ste naučili. Ako ste bili izabrano dete, možda zamerate svom bratu ili sestri što su bili pod puno manjim pritiskom nego vi.

 

Ali, ako ste vi žrtveno jagnje, možda zamerate svom bratu ili sestri jer su dobijali sve nagrade i slavu ne ostavljajući vama ništa.

 

Morate shvatiti da narcisoidne osobe namerno rade jedni protiv drugih, kako bi to poslužilo njihovim potrebama i ta dinamika nije vaša krivica.

Postoji nada za braću i sestre koji su stavljeni u ovakvu poziciju kao deca – čak i ako je jedina stvar koja ih ujedinjuje na kraju – zajedničko iskustvo deljenja narcisoidnog roditelja. Oni mogu završiti s osećajem velike povezanosti. Zajednički taoci prolaze kroz različite faze mučenja, zavisno od toga koliko je narcisoidnost prisutna u njihovom životu.

 

5. PONEKAD OSEĆATE KAO DA STE VI VIŠE PARTNER SVOJIM RODITELJIMA, NEGO ŠTO STE NJIHOVO DETE

 

Nisu svi narcisi takvi da naređuju svojom smelom i drskom ličnošću. Neki narcisi zahtevaju pažnju ostalih izigravajući žrtvu i opisujući svoje probleme većima od bili čijih drugih. Oni takođe mogu pokušati kontrolisati tuđe radnje preteći da će nauditi sebi ako ishod ne ide u njihovu korist.

 

Ljudi s ovakvom vrstom narcisoidnog roditelja mogu osećati da su potrošili celo detinjstvo u gašenju požara za požarom ili pokušavajući zadržavati mir kako niko ne bi bio povređen.

 

Uzmite vremena i spoznajte koliko je malo dete još uvek u vama i zapitajte se koje su njegove potrebe još uvek prisutne. Potrebno je da osetite da je u redu. Morate znati da imate prava kao i drugi.

 

Pokušajte saosećati sa svojim roditeljem. Ne morate ga sažalijevati, ali može biti korisno da emocionalno oživite njihove osećaje i izbore, kako biste shvatili njihov način razmišljanja i odlučivanja, iako se ne slažete s njima.

Narcisoidne osobe nisu postale takve njihovom vlastitom greškom, ali ipak je isključivo njihova odgovornost da poduzmu nešto vezano uz taj problem, a ne njihova djeca.

 

(Stil.kurir.rs/Lola)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...