SARA JE SAMOHRANA MAJKA BLIZNAKINJA S DAUNOVIM SINDROMOM: Često je trpela uvrede, a postala je inspiracija celom Balkanu

Sara Bero iz Podgorice sama je odgajala bliznakinje sa Daunovim sindromom, koje danas imaju 14 godina.

Porodica
Autor:
SARA JE SAMOHRANA MAJKA BLIZNAKINJA S DAUNOVIM SINDROMOM: Često je trpela uvrede, a postala je inspiracija celom Balkanu
Priča samohrane majke bliznakinja sa Daunovim sindromom, Foto: Printscreen/youtube/pinktv

Životna priča mlade majke Sare Bero iz Podgorice nikoga nije ostavila ravnodušnim i potresla je ceo region.

Ona je sa samo 20 godina rodila bliznakinje, Irmu i Ildu, kojima je ustanovljen Daunov sindrom, ali to Saru, uprkos savetovanju da ih se odrekne, nije sprečilo da svojim devojčicama pruža lepu i bezbrižnu svakodnevicu.

Sara Bero majka je devojčica sa Daunovim sindromom
Sara Bero majka je devojčica sa Daunovim sindromom foto: Printscreen/youtube/pinktv

"U prvom trenutku sam osetila kao da mi se sav moj svet srušio. Ali verujte mi da je to bio trenutni osećaj jer sam već posle prvog dana i razgovora sa mojim ocem promenila ne samo mišljenje već i svest u svojoj glavi. I od toga dana do dana današnjeg, već 14 godina, borim se sa istim žarom i istom jačinom za njihov bolji život i njihovo bolje sutra", ispričala je Sara za Zadovoljna.rs.

Deca sa Daunovim sindromom suočavaju se sa diskriminacijom, na više nivoa, ali upravo "ljubav za ljubav" je moto majke koja bije ovakvu bitku. Upravo iz ovih razloga Sara je rešila da javnim porukama i projektima koje organizuje, ukaže koliko je važno da društvo nema predrasude kada su deca a teškoćama u razvoju u pitanju.

Bilo je raznih predrasuda. Kao što znate, ja sam prva žena u regionu koja je javno počela da priča o tome i promenila svest u regionu pomoću uticajnosti svojih društvenih mreža i pokazala i dokazala da su osobe i deca sa poteškoćama u razvoju ista kao i svi drugi i da imaju iste potrebe, a to su potrebe za ljubavlju, razumevanjem i podrškom“, kaže Sara.

Ipak, njeni najveći strahovi zbog ćerki su bili tu i ostali.

Najveći strahovi su mi ti šta će biti sa njima kada mene ne bude. Od prvog dana to pitanje se vrti u mojoj glavi svaki put kada zatvorim oči.

Sara priča i čega se sve odrekla zarad dobrobiti svoje dece, ali i šta je, s druge strane, najviše ispunjava u majčinstvu.

Odrekla sam se svoje mladosti jer sam sa 20 godina postala samohrana mama koja je dane, a i godine provodila po raznim bolnicama širom regiona, raznim institutima. I tako smo nas tri rođendane, slave, nove godine slavile u bolničkim sobama okružene medicinskim osobljem, bolničkim aparatima, hladnim zidovima sa jednim jedinim pogledom na stvaran svet, uglavnom preko malenih bolničkih prozora. I dan-danas, posle 14 godina, jako sam srećna i motivacija za sve to su bile moje ćerkice, njihov osmeh i njihova neograničena sreća. Da mogu vreme vratiti, ništa ne bih promenila, nego bih se još više posvetila, ako postoji to više od ovoga koliko sam se dala.“

I Sara je svojim ćerkama, koje danas imaju 14 godina, gledala da pruži svu ljubav ovog sveta, da im svaki dan bude zabava i sreća.

A vremenom mnogi su preko društvenih mreža upoznali Ildu i Irmu, devojčice koje se bave manekenstvom, a imale su i ulogu u jednom muzičkom spotu.

A šta Saru pokreće i daje joj snagu u trenucima kad se desi da potone?

Svaki put kada mi je baš teško, pogledam njih i shvatim da zbog njih moram nastaviti dalje. Najveća motivacija u mom životu su upravo one“, kaže Sara koja iz drugog braka ima i treću ćerkicu.

Kako kaže, sve tri se slažu sjajno.

Bliznakinje su oduševljene i to je jedna neizmerna ljubav, svakodnevna ljubav koju pružaju jedna drugoj.

Za kraj, Sara ima poruku za žene koje su u sličnoj situaciji.

„Da prihvate svoju decu onakve kakve jesu, a onda će ih i okolina prihvatiti. Da ne odustaju i da grade svoje samopouzdanje jer mi nismo ništa manje vredne od drugih majki.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs