ANDRIJANA SE UDALA ZA CRNOGORCA I PROŠLA KAO BOSA PO TRNJU: Zadržala je svoje prezime, a onda ju je snašao "pakao"

Andrijana je prošla kroz pakao u Crnoj Gori jer je zadržala svoje prezime nakon udaje, a svoje iskustvo podelila je na mrežama.

Porodica
11:06h Autor:
ANDRIJANA SE UDALA ZA CRNOGORCA I PROŠLA KAO BOSA PO TRNJU: Zadržala je svoje prezime, a onda ju je snašao "pakao"
Andrijana je prošla kroz pakao u Crnoj Gori jer je zadržala svoje prezime nakon udaje, Foto: Shutterstock

Prema balkanskim uverenjima, pri samom činu venčanja, žena bi trebalo da uzme muževljevo prezime u suprotnom suočiće se sa velikom osudom javnosti. Koliko venčanje za jednu ženu može biti stresno govori i iskutstvo onih koje su zbog običaja rešile da otkažu svoje venčanje. Uprkos tome što se ta praksa vremenom menjala, još uvek postoje sredine u kojima je ova tema tabu.

Umetnica i influenserka Andrijana Vešović, poznata pod nadimkom Zombijana, jedna je od onih žena koja se suočila sa osudom javnosti nakon što je odlučila da zadrži svoje prezime, te je svoj glas digla na društvenim mrežama.

"Nemam više ništa da dodam u opisu ovog posta. Potrošila sam se emotivno, a boga mi i sa rečima. Nadam se da će moje iskustvo možda nekoj od vas poslužiti", navedeno je u opisu Andrijanine objave, piše Telegraf.

Andrijana je započela ironičnom ilustracijom u kojoj navodi da žena ne mora da uzme njegovo prezime jer sve će se samo srediti u opštini.

Ona potom navodi šta se desi ako uzmeš njegovo prezime - ono što je manje-više opšte poznato: potpišeš se u knjigu venčanih novim prezimenom i potom zameniš sva dokumenta, što i nije zanimljivo jer može da traje, a i da košta, ali okolina to podržava. Ako dodaš suprugovo prezime, situacija je slična, s tim što će se mnogi čuditi tome, a kada te oslovljavaju po prezimenu neće poštovati tvoju odluku i koristiće samo dodato, suprugovo prezime.

venčanje
venčanjefoto: Shutterstock

"Venčala sam se u feburaru s jednim carem i nisam uzela njegovo prezime. Od njega sam dobila samo podršku za tu odluku. Pre par dana, nakon skoro godinu dana, podižem saobraćajnu dozvolu na njegovo prezime. Govorim da se ne prezivam tako, radnica na šalteru mi govori kroz smeh da ću morati da se prezivam tako godinu dana, do isteka saobraćajne. Nije smešno i neću", započela je Andrijana svoju priču i dodala da je matičark koja ih je venčala napravila ozbiljnu grešku.

"Grešku je, citiram, napravila po inerciji, jer svaka uzima prezime. Izdaje mi popravljeni izvod, ali to nije dovoljno da se greška popravi. To saznajem tek u MUP-u, tako da sam u par sati bila po tri puta u ove dve institucije. Prvo sam se isplakala od besa i nemoći. Poslala sam mejl na svaku adresu koju sam našla na sajtu opštine. Juče je za pola dana rešeno i popravljeno bez mene i bez troškova. Hvala opštini na brzom reagovanju, ali se ovo računa samo ako bi to uradili i za ženu koja nema pratilaca koliko Podgorica stanovnika. Verovatno bih u suprotnom čekala danima, ako ne mesecima, na rešenje ove greške. To sigurno znam, jer nisam oduvek imala puno pratilaca i mogućnost vidljivog glasa. Ono što me je još više rastužilo je da, prema vašim porukama, dosta vas ima ovakvo iskustvo i da ste odustale od svog prezimena zbog papirologije", napisala je Andrijana.

Cela situacija u njoj je izazvala stres i glavobolje budući da je morala da rešava papirologiju.

"Odlučila sam, nimalo lako, da ne uzmem prezime čoveka kog najviše volim, da bih saznala da zbog nečijeg nemara ta odluka nije ni važna. Otvorila sam firmu na prezime Vešović. Prelazila sam granicu, a nisam ni znala da se prezivam drugačije (što je inače po zakonu prekršaj, promenile vi prezime same ili greškom). Na biračkom spisku se vodim pod "lažnim" prezimenom. Zamalo sam predala papire za vizu za SAD. Bila bih odbijena i prijavljena za "lažna dokumenta". "Po inerciji", tuđu grešku je trebalo da popravim ja, kao da nemam život, posao, obaveze. A i da je platim. Tako da mi ništa smešno nije bilo", objasnila je ona i dodala:

"Na kraju, greške se dešavaju i ja to stvarno razumem. Pa i ja pravim greške u svom poslu, ali, jer ali postoji, prezime je deo identiteta, pa je odluka šta da uradiš sa tim važna i teška sama po sebi. Mnogo je gadan osećaj kad je neko donese umesto tebe, pa i greškom. Ova greška se 99% nije desila nijednom muškarcu ove godine. Niko mu greškom nije upisao prezime supruge. Ova greška se, ponovo citiram, desila "jer svaka uzima prezime". Ova greška je ozbiljno mogla da mi naruši kvalitet života. Ova greška me je ponizila kao ženu, jer sam i na dan venčanja morala više puta da potvrdim svoju odluku. Ja sam Andrijana, prezime mi je Vešović", zaključila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs