DAJANA IMA 14 GODINA I UDAJE SE ZA MOMKA KOJEG PRVI PUT VIDI: Roditelji su dogovorili brak i organizovali ROMSKU SVADBU

Dajana ne zna svog muža, ali roditelji su uradili sve da ona prati tradiciju i uda se do svoje 14 godine. Ovo je priča o Romskim svadbama

Zanimljivosti
Autor:
DAJANA IMA 14 GODINA I UDAJE SE ZA MOMKA KOJEG PRVI PUT VIDI: Roditelji su dogovorili brak i organizovali ROMSKU SVADBU
Romska svadba u Rusiji, Foto: Pritntscreen/youtube/Мила Лана

Život u 21. veku u 2023. godini možda je pojedincima doneo slobodu izbora, ali ne i mladim romskim nevestama. One koje su imale (ne)sreću da se rode u zajednici Roma Kalderaša koji su iz Rumunije stigli u Rusiju krajem 20. veka, već za 14 godina ili je udata ili čeka na svadbu.

Već smo pisali o pijaci nevesta u Bugarskoj, a danas vam donosimo priču o ruskim Romima:

"Kada su mi našli muža, nisam ga volela - ali to nije bilo ni važno jer su oni (roditelji) već izabrali. To su naši običaji - ako vam se ne dopada vaš budući muž, vi ne možete ništa da uradite po tom pitanju. Kasnije ćete naučiti da ga volite," priča mlada Kasandra i smeši se dok pere suđe.

Ona se udala pre godinu dana i sada živi suprugom Jašom koji ima dvanaest godina. Žive u zajednici u malom mestu gde žive Kalderaški Romi. Ovi Romi žive u Rusiji više do jednog veka, čuvajući svoje običaje od zaborava. Iako su njihove pesme i plesovi uglavnom zaboravljeni, jednog običaja se Kalderaši i dalje drže: venčanje maloletnika.

Romska svadba
foto: Pritntscreen/youtube/Мила Лана

Iako je 21. vek, Kalderaši u brak stupaju veoma mladi. Dečaci se venčavaju od desete do dvanaeste godine, dok se devojčice udaju od petnaeste do šesnaeste godine.

Takva je sudbina i mlade Dajane koja na pitanje novinara da li želi da se uda kaže: "Naravno da NE! Ni jedna devojka to ne želi, ja čak i ne znam mladoženju."

Na roditeljima je da pronađu mladu ili mladoženju za svoje dete i uopšte nije bitno da li se deca poznaju međusobno. Kalderaški veruju da će se deca na kraju zavoleti i naučiti da žive u braku.

Romska svadba
foto: Pritntscreen/youtube/Мила Лана

Za mladu se plaća pozamašan miraz, zlatnicima, u vrednosti od nekoliko hiljada dolara. U prošlosti je mladoženjia porodica mladoj morala da kupi haljine koje bi ona nosila narednih 10 godina, ali danas mlade više vole da dobiju novac, kako bi same birale sebi haljine koje su moderne.

Romska svadba
foto: Pritntscreen/youtube/Мила Лана

Tokom romskog venčanja, mlada i mladoženja se ne ljube, ne igraju zajedno, pa čak i ne razgovaraju. Ne žuri se jer će imati ceo život da se upoznaju. Osim toga, pošto su oni još deca, njihova veza će još neko vreme biti platonska.

Mladoženjini roditelji su dobro platili mladu i sada očekuju od nje da bude vredna. Prvih nekoliko godina briga o kući i porodici biće glavni zadatak mlade supruge. Posle će joj biti dozvoljeno da počne da zarađuje novac gatanjem.

Romsko venčanje je veliki događaj za celu zajednicu: to je obred prelaska u život odrasle osobe, ali je i način zaštite tradicije Kaldaraša. Iako uključuje stupanje u brak sa potpuno nepoznatom osobom i sticanje mnogih dužnosti u mladosti, venčanje ostaje jedna od najlepših događaja u životu jednog Kaldaraša, piše rtd.rt.com.

1 / 9 Foto: Pritntscreen/youtube/Мила Лана
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs