Da li ste znali?

Orah liči na mozak, paradajz na srce: Hrana koja štiti određene organe!

Orah izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga
Fitnes & Nutricija
22:14h Autor:
Orah liči na mozak, paradajz na srce: Hrana koja štiti određene organe!
Foto: Thinkstock

Da li ste znali da postoji veza između oblika voća i povrća i organa koje leče? Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Određene namirnice štite upravo one organe na koje liče, a o tome se malo danas zna. Ako malo razmislite, primetićete da se "priroda" verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti.

Šargarepa - očiPoprečan presek šargarepe liči na ljudsko oko, tj. dužice. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta karotena koji smanjuje šanse od vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Nauka je pokazala da šargarepa podstiče dovod krvi u ovaj organ i unapređuje funkcije očiju.

Šta fizička bol govori o vašem psihičkom stanju: Duša i telo su jedno!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Orah - mozak

Izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga. Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

Uzmite 5 oraha i sačekajte 4 sata: Evo šta će vam se dogoditi!

Celer - kostiDuge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno, celer je i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

Avokado - matericaOblik avokada podseća na matericu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje. Takođe, rad materice i njenog grlića poboljšava i konzumiranje kruške i patlidžana.

Paradajz - srcePresek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca – jedan paradajz ima četiri komore i crven je. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

Prirodni lek za srce star 800 godina: Pomaže kod nepravilnog rada i angine pektoris!

Grejpfrut - grudiSličnost između okruglih agruma poput pomorandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spreče razvoj raka dojke kod žena. Tačnije, svi citrusi su delotvorni za ovaj deo tela.

Školjke - testisiIstraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsećaju na testise, čuvaju zdravlje muških polnih organa. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može da ima značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

5 uslova za zdravu DNK: Sprečite mutacije gena i teške bolesti!

Smokve - spermatozoidiSmokve su pune semenki, pa zato povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida i tako sprečavaju sterilitet kod muškaraca.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vino - krv

Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.

Đumbir - želudacĐumbir liči na želudac, poznato je da ublažava želudačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za lečenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Đumbir kao moćan lek iz prirode: Kako pravilno da ga koristite!

Slatki krompir - pankreasBatat (Slatki krompir) liči na pankreas i uravnotežuje šećer u krvi.

Pečurke - uhoGljiva poput šampinjona prerezana na pola podseća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Luk

je sličan ljudskim ćelijama. On pomaže uklanjanju otrova iz njih. Od njega plačemo, a suze ispiraju i čiste spoljni deo oka. Beli luk ima slična svojstva, uklanja otrove i opasne slobodne radikale iz našeg tela.

Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

Pasulj zapravo leči i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs