Koja vam je najlepša?

Najlepše kraljevske venčanice u istoriji: Ručno vezene, od najskupljih materijala, od ovih kreacija zastaje dah! (FOTO)

Nekada su ih mesecima, od stotine metara najfinije svile izrađivale vredne dvorske krojačice, našivajući na njih čipku i bisere. Danas to uglavnom rade poznata dizajnerska imena, skladno vremenu, ali ništa manje zadivljujuće

Moda
11:25h Autor:
Foto: Profimedia

Uoči subotnjeg venčanja u najpopularnijoj kraljevskoj porodici na svetu kad će Megan Markl i princ Hari izgovoriti svoje "da", prisetili smo se i drugih kraljevskih venčanja, tačnije venčanica koje su tokom istorije nosile kraljice, princeze, plemkinje, a danas i sasvim obične devojke koje su ostvarile Pepeljugin san i udajom ušle u najotmenije porodice. Kako bilo, njihove haljine na taj veliki dan, zajedno sa porodičnim tijarama i velovima koji se nasleđuju već generacijama, redovno oduzimaju dah. Nekada su ih mesecima, od stotine metara najfinije svile izrađivale vredne dvorske krojačice, našivajući na njih čipku i bisere. Danas to uglavnom rade poznata dizajnerska imena, skladno vremenu, ali ništa manje zadivljujuće. Venčanica Megan Markl još je obavijena velom tajne, spominjalo se nekoliko dizajnerskih imena, ali zasad je sigurno samo da će Megan u subotu nositi dve haljine:

 

Princeza Elizabeta i Filip

 

Tada još princeza, buduća kraljica Elizabeta II udala se za svog odabranika u Vestminsterskoj palati 1947. Kako je tad još vladala posleratna besparica, mlada je morala materijal za venčanicu da kupi na bonove koje je uštedela za tu svrhu, a vlada joj je dodelila još 200 dodatih bonova. Haljinu od kineske svile, ukrašenu cvetnim vezom i kristalima, sa šlepom od gotovo pet metara, kreirao je Norman Hartnel prema Botičelijevoj slici “Proleće”, a šilo ju je 350 žena punih sedam nedelja.

 

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip proslavili 70. godišnjicu braka: On je moja snaga! (FOTO)

foto: Profimedia

Dajana i princ Čarls

 

Mlada i neiskusna plemkinja i britanski prestolonaslednik venčali su se 1981. Mlada je pred oltar stala u čarobnoj venčanici izvezenoj sa 10 hiljada bisera, sa šlepom od 7,5 metara koju su dizajnirali Elizabet i David Emanuel, ali morali su je, na sam dan venčanja, suziti na njoj, jer je Dajana od prve probe drastično smršala pa je u struku umesto prvobitnih 73 cm spala na jedva 60 cm. 

 

Osećala sam se kao jagnje pred klanje: Jeziva istina o venčanju princeze Dajane!

foto: Profimedia

Kamila i princ Čarls

 

Dugogodišnja Čarlsova ljubavnica napokon mu je postala žena 2005. Kamila je za tu priliku odabrala izvezeni kaput ispod kog je imala odgovarajuću haljinu od šifona. Komplet je dizajnirao londonski dvojac Robinson Valentin, a utisak su upotpunile toka od pozlaćenog perja sa Svarovski kristalima Filipa Trejsija i dijamantske minđuše. Kako je ovo bilo drugo venčanje prestolonaslednika, ona razvedena, a oboje već u godinama, i ceremonija, a i toaleta mlade bili su mnogo skromniji.

 

Kamila Parker o braku sa Čarlsom: Bilo je užasno, nisam mogla da izađem iz kuće! (FOTO)

foto: Profimedia

Volis Simpron i princ Edvard

 

Razvedena Amerikanka udala se za britanskog princa prestolonaslednika 1937. i postala vojvotkinja od Vindsora, s ambicijom da postane kraljica, u elegantnoj haljini od svile koja je posebno za tu priliku obojena u nijansu bledo plave nazvanu po mladi “Volis plava”. Venčanicu joj je krojio Majnbočer, prvi američki kreator visoke mode. Volis nikada nije postala kraljica, jer je Edvard abdicirao.

 

Nije postala kraljica, zato ga je prezirala: Nemate pojma kako je teško živeti najveću ljubavnu priču svih vremena! (FOTO)

foto: Profimedia

Kejt Midlton i princ Vilijam

 

Prva "devojka iz naroda" u britanskoj kraljevskoj porodici, Kejt se za princa Vilijama udala 2011. u venčanici koju joj je u najvećoj tajnosti kreirala Sara Barton iz modne kuće Aleksandar Mekvin. Haljina od svilenog tila prekrivena ručno izrađenom čipkom i čipkastim ružama, sunovratima i detelinama izazvala je ogromno oduševljenje i ubrzo se na tržištu pojavilo stotinu kopija.

 

Šta se zaista dešavalo na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton: Kraljevski biograf otkrio do sada čuvane tajne! (VIDEO)

foto: Profimedia

Princeza Margaret i Entoni Armstrong Džouns

 

Elizabetina mlađa sestra princeza Margaret i fotograf Toni Armstrong venčali su se 1960. u Vestminsterskoj palati. Venčanicu od srebrnaste organdi svile kreirao je Norman Hartnel, prema ideji mladoženje koji nije hteo da haljina "proguta" sitnu Margaret, visoku samo 152 cm. Časopis Lajf tada je ju je opisao kao “najjednostavniju venčanicu u istoriji kraljevskih venčanja”.

 

Burna afera princeze Margaret i lorda Snoudona: Volela ga kao Boga, varala kao luda! (FOTO)

foto: Profimedia

Grejs Keli i princ Renije od Monaka

 

Holivudska zvezda i vladar Monaka venčali su se 1956. u Monaku. Venčanicu je za Grejs dizajnirala Helen Rous, njen kostimograf, a za šivenje je utrošila 25 metara tafta i oko 100 metara svile i tila, kao i metre i metre čipke stare više od veka. Veo je bio izrađen tako da se Grejs u svakom trenutku vidi lice, a cipele ukrašene biserima i čipkom imale su potpeticu od samo 5 cm da mlada ne bi bila viša od mladoženje.

 

Jednog razvela, drugog odbacila njena porodica, a udala se za trećeg iz koristi: Buran ljubavni život Grejs Keli! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Šarlin i princ Albert 

 

Bivša olimpijska plivačica iz Južnoafričke Republike udala se za princa Alberta, danas kneza Monaka, 2011. u minimalističkoj venčanici njenog omiljenog dizajnera Armanija. U naizgled jednostavnu haljinu uloženo je 2500 sati rada, a samo veo od 20 metara tila vezli su 100 sati.

 

Daleko od bajke: Život netipične princeze Šarlin od Monaka! (FOTO)

foto: Profimedia

Sofija i kralj Huan Karlos

 

Grčka princeza i budući kralj Španije venčali su se 1962. i to u dva obreda, pravoslavnom i katoličkom. Sofjia je nosila venčanicu jednostavnog kroja od srebrnaste svile prekrivene čipkom sa šlepom od gotovo šest metara koju je dizajnirao Žan Deses, čipkani veo koji je nasledila od majke, kraljice Frederike, i prusku dijamantnu tijaru svoje bake princeze Viktorije Luise od Pruske.

 

Napaćena španska kraljica Sofija: Muž je varao, ćerki preti zatvor! (FOTO)

foto: Profimedia

Mari-Šantal i princ Pavlos od Grčke

 

Ćerka tvorca fri šopova Roberta Milera, američka bogatašica Mari-Šantal udala se za princa Pavlosa od Grčke u junu 1995. Valentino joj je dizajnirao venčanicu od svile izvezene biserima sa 4,5 metra dugačkim šlepom koja je koštala 225 hiljada dolara, a 25 švalja radilo je na njoj puna četiri meseca.

 

Američke princeze: 8 običnih devojaka koje su se udale za prinčeve (FOTO)

foto: Profimedia

Leticija i kralj Felipe od Španije

 

Novinarka i španski princ venčali su se u maju 2014. Mlada je nosila venčanicu tad već 80-godišnjeg dizajnera Manuela Pertegaza - savršenu kreaciju od svile sa sitnim motivima ljiljana izvezenih zlatnim i srebrnim nitima i s dugačkim zaobljenim šlepom. Svekrva kraljica Sofija pozajmila joj je za venčanje prusku dijamantsku tijaru, a mladoženja joj je poklonio veo od svilenog tila izvezen klasovima žita i ljiljanima, dug tri i širok dva metra.

 

Dokaz da bajke stvarno postoje: Priča o prodavačici cigareta koja je postala kraljica! (FOTO)

foto: Profimedia

Soraja i princ Reza Palavi

 

Za venčanje u Teheranu 1951. mlada je nosila venčanicu Kristijana Diora sašivenu od 35 metara srebrnog lamea, ukrašenu sa 20 hiljada pera i 6000 sitnih dijamanata. Uz haljinu je Soraja nosila beli krzneni bolero, takođe Diorov, da je zaštiti od hladnoće jer je bila krhkog zdravlja. Brak Soraje i iranskog princa potrajao je samo sedam godina.

foto: Profimedia

Princeza Medlin od Švedske i Kristofer O'Neil

 

Švedska princeza udala se za američkog biznismena 2013. u Stokholmu, u Valentinovoj venčanici od organdija i Šantili čipke, s velom dugim šest metara posutim sićušnim cvetovima pomorandže izrađenim od čipke.

 

Skandal u norveškoj monarhiji: Princezin sin u vezi sa Plejbojevom zečicom, kraljevska porodica očajna! (FOTO)

 

foto: Profimedia

Sofija i princ Karl Filip od Švedske

 

Na venčanju 2015. u Stokholmu, Sofija Helkvist postala je princeza u venčanici od krep-svile prekrivene organdijem i čipkom, kreaciji švedske dizajnerke Ide Sjosted, sa šlepom porubljenim čipkom. Mlada je u rukama držala buket od belih i koralno crvenih ruža.

 

Najopuštenija kraljevska porodica na svetu: Žive život kao svi obični smrtnici! (FOTO)

foto: Profimedia

Meri Donaldson i princ Frederik od Danske

 

Australijanka Meri rekla je "da" danskom prestolonasledniku 2004. u venčanici danskog dizajnera Ufea Franka od satena s postavom od organdija. Mlada je nosila starinski veo koji je već vekovima u danskoj kraljevskoj porodici, a u postavu haljine, blizu srca, tražila je da se ušije burma njene pokojne majke.

 

Princeza Meri od Danske (43): Životna priča kao iz bajke! (FOTO)

foto: Profimedia

Mete-Marit i princ Hokon od Norveške

 

Bivša konobarica i samohrana majka malenog dečaka, Mete-Marit je kreirala svoju superjednostavnu, ali bajkovitu venčanicu u saradnji s dizajnerom Oveom Harderom Finetom. Haljina je sašivena od čvrstog svilenog krepa i tila, a neobično je što je šlep od 2 metra znatno kraći od 6 metara dugog lepršavog svilenog vela.

 

Skandalozna prošlost norveške princeze: Danas je žena najzgodnijeg princa! (FOTO)

foto: Profimedia

Mari Kavalie i princ Joakim od Danske

 

Francuskinja Mari udala se za danskog princa u maju 2008. Venčanicu sa spuštenim strukom dizajnirali su David Arasa i Klaudio Moreli iz modne kuće Arasa Moreli, a počast mladinoj rodnoj zemlji odali su odabirom čipke iz Kalaisa koja prekriva celu haljinu.

 

Goli smo se kupali u kraljičinom bazenu i uzimali drogu: Novi skandal u najpoznatijoj monarhiji! (FOTO)

foto: Profimedia

Princeza Viktorija od Švedske i Danijel Vestling

 

Švedska prestolonaslednica sa svojim odabranikom, čovekom iz naroda Danijelom, stala je pred oltar u 2010. u Stokholmu, u venčanici dizajnera Para Engšedena. Uz haljinu od krem satena kratkih rukava i čiste i jednostavne linije, mlada je nosila čipkasti veo koji je godinama u švedskoj kraljevskoj porodici kao i tijaru s kamejama, čija je prva vlasnica bila Napoleonova Žozefina.

 

Švedska princeza Viktorija i njen princ sa sela: Burna prošlost buduće kraljice! (FOTO)

foto: Profimedia

Ekaterina Mališeva i princ Ernst August Mlađi

 

Modna kreatorka ruskog porekla dizajnira otkačene kombinezone za svoju liniju Ekat, a venčanicu u kojoj se udala za sina princa Ernsta Augusta od Hanovera (muža Karoline od Monaka) za nju je kreirala njena prijateljica Sandra Mansur. Uz nju je mlada nosila cvetnu dijademu koji je izrađen 1913. za mladoženjinu prabaku.

 

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

foto: Profimedia

Alesandra de Osma i princ Kristijan od Hanovera

 

Pravnica i bivša manekenka iz Perua udala se 2017. za sina princa Ernsta Augusta od Hanovera u beloj čipkanoj kreaciji dizajnera Jorgea Vaskeza. Na glavi je nosila istu hanoversku cvetnu dijademu kao i njena jetrva nekoliko meseci pre.

 

Princeza Karolina otkriva: Grejs Keli nije bila dobra majka! (FOTO)

foto: Profimedia

Beatris Boromeo i Pjer Kaziragi

 

Sin Karoline od Monaka i potomkinja italijanske plemićke porodice Boromeo venčali su se 2015. u dva obreda. Za venčanje kod matičara mlada je obukla bledoroze Valentinovu kreaciju ukrašenu zlatnim detaljima, dok je za crkveni obred odabrala Armanijevu venčanicu boje slonovače s tri četvrt rukavima i dugim velom, a za slavlje koje je sledilo belu Armani Prive toaletu bez rukava.

 

Drugo svadbeno veselje unuka Grejs Keli: Italijansko venčanje iz snova! (FOTO)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs