Lekcija iz Istorije mode

Istorija modnih revija: Od dosadnih prezentacija, do spektakla o kome se i dan danas priča! (FOTO)

Britanski Gardijann, samo nekoliko nedelja nakon Nedelje mode osvrće se na evoluciju modnih revija, na sam početak kada su se kolekcije prikazivale u salonu za specijalnu klijentelu, iza zatvorenih vrata, na poziv

Moda
Autor:
Istorija modnih revija: Od dosadnih prezentacija, do spektakla o kome se i dan danas priča! (FOTO)
Foto: Profimedia

Uspon Italije

Italijanske revije počele su prvobitno da se održavaju ne u Milanu, sadašnjoj modnoj prestonici Italije, već u Firenci. Početkom pedesetih godina prošlog veka, modne kuće iz Rima, Torina, Milana i sa Kaprija - između ostalih Simoneta Viskonti, Šubert i Emilio Puči, prikazivale su svoje nove kolekcije u grandioznoj sali, Sala "Bianca".

Monstrumi mu šetali pistom, ljudi padali u nesvest na revijama: Životna priča neprikosnovenog kralja visoke mode! (FOTO)

foto: Profimedia

Preteču Nedelje mode u Milanu - a osnovao je Đovani Batista Đorđini, sa ciljem da se takmiče sa Parizom, pokrenu italijansku tekstilnu industriju i modne ateljee posle II svetskog rata. Promovisali su se kao usputna stanica za američke urednike na putu ka francuskoj prestonici. Za sve goste bio je organizovan transport iz Rima do Firence.

Tek 1958. godine kada je osnovano italijanska asocijacija za modu - "Camera Nazionale della Moda Italiana", revije su preseljene iz Firence u komercijalno-poslovniji Milano.

Nova armija modela

Tokom pedesetih godina prošlog veka, pored Diora još jedan čovek je privukao pažnju modne publike. U pitanju je Živanši koji je zajedno sa Odri Hepbern, i to od početne saradnje za filmove Sabrina i Doručak kod Tifanija, bio prvi kreator koji je započeo eru svojevrsnog partnerstva između neke slavne ličnosti i modnih dizajnera.

Detinjstvo joj obeležili očevi seks skandali: Buran život genijalne Palome Pikaso! (FOTO)

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rađanje pret-a-porter mode

Do šezdesetih godina prošlog veka, kreacije visoke mode uveliko su dominirale.

Dona Karan: Izgubila muža i svoju najveću podršku, promenila način odevanja moderne žene! (FOTO)

foto: Profimedia

Tek početkom 60-ih, određena grupa kreatora visoke mode na čelu sa Karvenom i Nina Riči počinje da prezentuje svoje "ready-to-wear kolekcije", i to dve nedelje pre revije visoke mode. 1966. godine i sam Iv Sen Loren lansira svoju "pret-a-porter" kolekciju u sopstvenom "Rive Gauche" butiku.

Prve revije koje poznajemo i danas

Već u disko sedamdesetim, "pret-a-porter" počinje da preovladava nad visokom modom, i piste kao one koje danas pratimo, zamenjuju salonske revije.

U Parizu većina kreatora počinje dva puta godišnje da prikazuje svoje kolekcije. 1973. godine osniva se "Chambre Syndicale du Pret-a-Porter des Couturiers et des Createurs de Mode", regulatorno telo sa ciljem lakše organizacije i kordinisanja revijama. Ovo se u modnoj istoriji pamti kao sam start Pariske nedelje mode.

Progresivni i alternativni London

Još u prvim godinama osamdesetih, London postaje prestonica kreativnosti zahvaljujući punk kreatorki Vivijen Vestvud koja piste pretvare u rokenrol scenu prepunu kostimirane odeće, seksa, anarhije i muzike koja privlači enormnu količinu folovera koji modu počinju da prate fanatički, kao svoj omiljen bend. Njene revije predstavljaju "prst u oči" svim tadašnjim tradicionalistima u modi.

Samo godinu dana posle osnivanja "British Fashion Council-a" (1983), manifestacije "British Designer Show" i "London Designer Collections" spajaju se i pod jednim okrljem počinju da se održavaju, i to u parku zdanja "Commonwealth Institute".

Nasledila bogatstvo, pobegla iz Italije, zavodila koga je htela: Buran život bivše prve dame Francuske! (FOTO)

foto: Profimedia

Britanska prestonica postaje glavno mesto za medije i bajere koji traže sledeću veliku stvar .Pored Vivijen, još jedan brend menja sliku mode. Londonski progresivni brend "BodyMap" tokom 80-ih počinje da prikazuje bizarne, rokenrol revije nalik najalterantivinijim video spotovima.

Ako je London bio tih godina mesto na kom su se otkrivali novi talenti, kraj osamdesetih i devedesete zacementirale su Pariz kao mesto gde "kuca" srce mode i kulture.

Japanski dizajneri Rei Kavakubo i Joši Jamamoto dolaze u Pariz ne bi li prikazali svoje kolekcije. Održana u pariskom hotelu Intercontinental, revija brenda "Comme des Garcons" sa Jamamoto ludilom u modi, donosi jedan aseksualni pristup modi, kontrast između čiste, ali vrlo moćne mode i novih krojeva.

Era supermodela može da POČNE

Devedesete unose jednu veliku promenu u tadašnjem funkcionisanju modnih revija. Fokus se ovoga puta sa odeće prebacuje na modele, i to na one sa prefiksom super. Otac tog trenda svakako je Đani Versaće, koji je možda priredio i najveću reviju u istoriji modne industrije.

Klaudija Šifer (47) o sazrevanju i ključnim momentima u karijeri: Reč supermodel mi je davala snagu! (FOTO)

foto: Profimedia

1991. godine njegovu kolekciju su obeležile Linda, Sindi, Kristi i Naomi koje su na rime čuvene "Freedom" dominirale scenom kao boginje.

Životna priča najkontroverznije manekenke 90-tih: Ostao je pokošen njenom lepotom! (FOTO)

foto: Profimedia

Ovoj kultnoj reviji odata je počast upravo prošle godine kada je Donatela na kraj svoje prolećne prezentacije izvela Sindi Kraford, Karlu Bruni, Kristi Tarlington, Naomi Kembel i Klaudiju Šifer.

Manolo Blanik: Ako išta može spasiti brak na klimavim nogama, onda su to cipele s mojim potpisom! (FOTO)

A post shared by Versace (@versace) on

Njegovim stopama krenuo je i Tom Ford koji je Guči pistu obeležio seksom, zvezdama i glamurom. Njegova jesenja prezentacija 1995. godine protekla je u maksimalnom osvetljivanju modela koje je od izlaska na binu pratilo svetlo s fokusom na seksepilnim bokovima Amber Valeti ili senzualnom hodu Kejt Mos u svilenoj, otkopčanoj bluzi.

Lokacija, lokacija i lokacija!

Početak 21. veka donosi jedan sasvim novi trend. Dizajneri u želji da osveže postojeće revije i unesu neku primetnu promenu, počinju da tragaju za što luksuznijim i neobičnijim prostorima u kojima bi mogli da prikažu svoje nove kolekcije.

1989. godine belgijski dizajner Martin Margela postaje jedan od prvih dizajnera koji zaobilazi ustanovljenu praksu prikazivanja kolekcija na revijama (do 1993. godine većina revija je održana u parku ispred muzeja Luvr).

Martin svoju novu kolekciju prikazuje na dečjem igralištu sa pozivnicom koja nema red sedenja.

Kraljica mode: Inspirativni citati Dajane Vrilend, žene koja je pomerala granice (FOTO)

foto: Profimedia

1996. godine Aleksandar Mekvin organizuje reviju Dante u crkvi "Hawksmoor Christchurch" u mestu Spitlfilds. Bio je to momenat koji se pamti u istoriji mode kao prelomni čas u kome se na samoj reviji više priča o lokaciji, atmosferima i modelima, nego o odeći.

Ovaj Mekvin šou dao je vetar u leđa Galijanu prilikom njegovog dolaska u Pariz. 1993. godine britanski dizajner svoju prvu parisku reviju održava u atrijumu banke "Left Bank" koju mu je ustupila mecena i ugledna dama pariske scene Sao Šlumberger.

Modni vodič Ane Vintur: Pravila dame koja diktira modne trendove! (FOTO)

foto: Profimedia

Pet godina kasnije, za svoj haute couture debi u Dioru, Galijano priređuje spektakl u operi "Garnier". Tadašnja urednica francuskog Vog izdanja komentariše reviju "eksplozijom lepote", a sama revija postaje najspekatkularnija i najekstravagantnija u istoriji mode.

Kako je Internet i Instagram promenio modu

Tehnologija je možda najviše od svega promenila modu, pa samim tim i postojeće revije. Dok smo pre iščekivali prve fotografije revije u magazinima ili tek odabranim onlajn portalima, sada revije možemo da pratimo uporedo s njihovim održavanjem, i to uz pomoć jednog klika.

Sastale se kraljica mode i kraljica Velike Britanije: Elizabeta II uživala na modnoj reviji! (FOTO)

foto: Profimedia

1998. godine austrijski dizajner Helmut Lang bio je jedan od prvih koji su prigrlili nove digitalne tokove, prikazavši svoju reviju onlajn. "Osetio sam da internet raste i da će prevazići sve, pa sam smatrao da je pravi trenutak da istražim tu platformu", izjavio je tada kreator.

2010. godine Aleksandar Mekvin među prvim dozvoljava prenos uživo svoje revije. Već sledeće godine, pridružuju mu se svi dizajneri sa Nedelje mode u Njujorku. U međuvremenu, Instagram influenseri postaju glavni gosti na revijama koji svojim milionskim pratiocima daju priliku da zajedno sa njima isprate uživo top revije.

Insta-nt moda

Uporedo sa tehnologijom, modna industrija prolazi kroz velike promene koje uslovljavaju lansiranje po nekoliko među-kolekcija, što rezultira instant modom koja iz butika se menja na dnevnom nivou.

Za promociju svojih "pre-fall" i "resort" kolekcija brendovi putuju preko okeana, menjajući stalno rute.

Kako je obična žena postala najuticajnija Francuskinja: Od ove dame možete mnogo da naučite! (FOTO)

foto: Profimedia

Dior odvodi goste u kalifornijsku pustinju, dok Šanel pravi mali međunarodni presedan, prikazujući svoju kolekciju na Havani (Kuba), nakon revija u Salcburgu, Edinburgu i Los Anđelesu. Da ne pominjemo Luj Viton i njihovu sjajnu reviju u Rio de Žaneiru.

Sve ove revije, mahom su osmišljene da zadovolje Instant apetit. Odeća je u drugom planu i potpuno nebitna.

Prvi red

Pored fenomenalnih lokacija, novih supermodela još jedan propratni segment promenio je izgled revija. U pitanju je famozni prvi red. Mnogi mediji, pa i mi, s nestrpljenjem iščekujemo da vidimo ko je zauzeo prvi red na revijama.

Modne ikone na reviji Sen Loren: Pogledajte ko je sedeo u prvom redu!​​​​​​​

foto: Profimedia

Naravno tu su modni urednici, bajeri, stilisti modeli, blogeri ali i poznati koji predvode aktuelne glumice i pevačice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs