životna priča

Manolo Blanik: Ako išta može spasiti brak na klimavim nogama, onda su to cipele s mojim potpisom! (FOTO)

Više od 30 hiljada pari cipela, ručna proizvodnja, ograničen broj primeraka i tradicija koja traje duže od 40 godina glavne su odlike slavnih „manolica“, čiji dizajner je 74-godišnji Španac Manolo Blanik. Manolo je uspeo ono o čemu većina muškaraca sanja, a to je da zaludi žene širom sveta koje žele da u svojoj kolekciji imaju barem jedan par ovih slavnih cipela...

Moda
13:48h Autor:
Manolo Blanik, Foto: Profimedia

– Gospodine, slobodno možete uzeti moju Fendi torbicu, prsten ili sat, ali ne možete uzeti moje Manolo Blanik cipele – rečenica je Keri Bredšo, koju glumi Sara Džesika Parker, u kultnoj seriji „Sex i grad“.

 

Manolo Blanik: Cipele sa platformama čine žene ružnim!

foto: Profimedia

Smatra se da je upravo ova serija i činjenica da Keri u njoj svojim „manolicama“ priča, piše kolumne te ih mazi i pazi, doprinela da modeli ovih cipela dobiju epitet „svetog grala“. Uz Saru, koja je osim u seriji ljubitelj Manolovih modela i u privatnom životu, popularizaciji cipela doprinela je i urednica američkog „Voga“ Ana Vintur, koja već 20 godina nosi jedan isti, klasični model bež boje.

 

Ručna izrada

 

To što ih biraju brojne poznate dame nije jedina karakteristika „manolica“. Za razliku od većine drugih koji nisu odoleli trendu masovne proizvodnje Manolo Blanik nastoji da zadržai trend gotovo pa unikatnih primeraka koji se izrađuju ručno. On čak u brizi o kvalitetu svojih cipela ide i korak dalje, pa osim što samostalno izrađuje skice novih modela, takođe vodi računa i o reklamnim kampanjama, a redovno nadgleda i sam proces izrade cipela u fabrici u Italiji.

 

Manolo Blanik: Kristali, saten i 19. vek (FOTO)

foto: Profimedia

– Volim raditi. Znate, pripadnici moje generacije ne razmišljaju previše o novcu. Iskreno nastojim da sve što činim, činim zbog sopstvenog zadovoljstva, a ne radi novca. Možda sam zbog toga i pomalo lud – rekao je Manolo u jednom od intervjua i dodao da ga moda ne zanima i da je ne prati uprkos činjenici da se njom bavi.

 

Manolo Blanik rođen je 27. novembra 1942. godine na području Kanarskih ostrva u Španiji. Iako su njegovi roditelji želeli da bude diplomata, on se ipak odlučio da u Parizu studira likovnu umetnost, a ljubav prema cipelama javila mu se još u detinjstvu. Njegova majka je, nazadovoljna modelima cipela koji su se mogli kupiti, bila sklona da ih sama sebi izrađuje, a osim od nje Manolo se ovom zanatu učio i tako što je posećivao fabrike i posmatrao sam proces rada.

 

– Siguran sam da mi je ona prenela ljubav prema svili, čipki i delikatnim kopčama i ukrasima što su detalji koji moje cipele danas čine prepoznatljivim – rekao je ovaj slavni dizajner koji je na samom početku karijere izrađivao cipele za muškarce, dok nije shvatio da ga ograničavaju u smislu kreativnosti.

 

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se 1970. godine, kada je u Njujorku upoznao tadašnju urednicu „Voga“ Dajanu Vrilend.

 

Manolo Blanik za proleće/leto 2014: Sofisticirano bogatstvo boja

foto: Profimedia

Modni početak

 

– Mladiću, izrađuj asesoare, a posebno se posveti izradi cipela – savetovala mu je nakon što je pogledala samo neke od Manolovih skica.

 

Odmah nakon toga ovaj dizajner dobija prve poslovne ponude, a pre pokretanja samostalnog brenda imao je priliku dizajnirati za "Jean Muir" i "Zandre Rhodes". Ali, četiri godine kasnije odlučio je da u Londonu otvori prvi butik cipela, a danas se njegove radnje mogu pronaći širom sveta.

 

– Ja ne živim u kući, ja živim u muzeju cipela. Ili ne! U mauzoleju cipela, to još bolje opisuje moju kuću i značaj koji pridajem svojim cipelama – rekao je on u jednom od intervjua i dodao kako se osećao izuzetno tužno kada je prilikom jedne poplave izgubio 30 pari, što zapravo i najbolje govori o njegovoj ljubavi prema poslu.


Prva dama u vamp izdanju: U crnom od glave do pete izgleda izazovnije nego ikad! (FOTO)

foto: Profimedia

Svih ovih godina Manolove modele karakterišu prepoznatljiv dizajn, jedinstvenost i sofisticiranost. Ipak, uprkos tome što su njegove cipele već godinama prepoznatljive po jedinstvenom stilu, Manolo nastoji da prati modne trendove, pa je značajna njegova saradnja sa čak dve kolekcije sa popularnom pevačicom Rijanom, kao i modnim brendom „Vetements“.

 

– Glavna misija u mom radu mi je da pomognem ženama da njihova ženstvenost dođe do izražaja. Ako išta može spasiti brak na klimavim nogama, onda su to cipele s mojim potpisom – objasnio je ovaj slavni dizajner, čije cipele u proseku koštaju nešto više od 4,5 hiljada dolara.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs